Karin Collins

Flickan på udden

Spänning i Hangömiljö

I småstadsidyllen Hangö leker Lo i tant Märtas trädgård. Hennes mamma har sökt ett jobb i Julins butik och under tiden ska Märta ta hand om henne. Varje dag väntar Lo på mamma.
Flickan på udden handlar om rivande längtan och nattsvarta svek. En försvunnen mamma, en otrogen man, en kropp som inte längre fungerar som den borde. Det som hände i Kingston i slutet av 1950-talet präglar livet ännu tjugo år senare. Vanliga människor gör ibland ondskefulla saker utan att de märker det.
Jag ville göra två saker: skrämmas lite, och samtidigt skriva om Hangö som jag minns det från när jag var riktigt liten. Världen var annorlunda då, och människorna också. Men de mest mänskliga av känslor - kärlek, skräck, längtan och avund - har inte förändrats.
 
Karin Collins debuterar med en skickligt skriven spänningsroman.
 

Recensioner

Det märks också att Karin Collins månat om att göra Hangö rättvisa miljöbeskrivningarna är omsorgsfulla och levande, man kan verkligen känna havsvinden i håret och doften av fisk i näsan.
Marit Lindqvist, Svenska Yle
 

Collins skriver bra, och hennes beskrivning av vardagslunken i Hangö, med cykelfärder till torget och butiken som höjdpunkt, har en trivsam och suggestiv lokalfärg.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet
 

Flickan på udden är Collins debutroman, och en imponerande sådan.
Karin Collins lyckas skrämmas utan att frossa i obehagliga detaljer.
Erika Rönngård, Kyrkpressen
 

Kanske är det just här som bokens styrka också ligger i spänningsfältet mellan det lite barnsliga, sorglösa och soliga å ena sidan och den faktiskt tragiska historia som rullas upp under händelsernas gång.
Johanna Lindholm, Västra Nyland
 

Flickan på udden Provläs