För många länder sedan

Lägsta pris under senaste 30 dagar:
27,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

I Zinaida Lindéns tredje roman efter den med Runebergspriset belönade ”I väntan på en jordbävning” återkommer hon med samma kraft och drabbande direkthet. …
Zinaida Lindéns språk är rakt, det är rått, naket och avskalat varje ansats till jonglörer. Varje obehövligt ord har skurits bort – hårt, brutalt – som med en kniv i hårt ekträ. Det rör sig obehindrat och okonstlat mellan isigt vässade konstateranden till uppflammande upprördhet. Det rör sig med lätta steg från varma rum till kalla, och får läsaren att ömsom svettas av smärta ömsom frysa av djupaste obehag. Ändå – eller: just därför – blir det vackert, sinnligt och dess stämningar griper djupt, rycker i själens allra känsligaste kapillärer.
”För många länder sedan” är en roman som skiljer ut sig från de gängse halvvissna böckerna vars syfte är att underhålla eller ventilera osmälta upplevelser. Här möts man av precision och en genomtänkt och driven berättarkonst. Här finns människor av kött och blod, här erbjuds ett allvar som ställer många avgörande frågor på sin spets, som tvingar fram aktiva ställningstaganden, som driver på tankeverksamheten. Den är gripande och grym, träffsäker och tragisk, sorglig och vemodig, men ändå full av en envis strävan att stå emot de krafter som ödelägger och alltid hotar att torka ut våra inre lanskap.
Crister Enander, Tidningen kulturen
 
En komprimerad lättflytande berättelse om ett liv som kunde vara vems som helst. Inte mera märklig än så, men Zinaida Lindén gör det tillgängligt och faktiskt tillräckligt. 
Camilla Lindberg, Västra Nyland
 
Den Lindénska prosan är mestadels distanserad, ironiskt självreflekterande – men plötsligt dyker den ner i känslorna som en tärna, våldsamt och precist.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet
 
Lindén visar upp en bred allmänbildning och ett egenartat idiom, men det är den rotlösa och knyckiga Galina som blir kvar hos mig efteråt. Hoppas hon får leva vidare i ett verk till.
Jenny Jarlsdotter Wikström, Åbo Underrättelser
 
För många länder sedan är en intressant och tankeväckande roman, inte minst på grund av dess diskussion kring identitet och globalisering. Galinas känslor av rotlöshet tecknar ett porträtt av en ständigt föränderlig och växlande värld, där tillvaron igår inte nödvändigtvis är densamma som imorgon.
Matilda Hakala, Ny Tid  
Boken är som ett herbarium av känslor – en stilla analys av en kvinnas liv.

Med sina underfundiga meningar sätter Lindén pricken över i:et och tvingar mig som läsare att stanna upp och reflektera …
Eva Sundström, Österbottens Tidning
Författare
Zinaida Lindén

Född 1963 i Leningrad. Fil.mag. i svenska och svensk litteratur från Leningrads universitet (1986). Flyttade år 1992 till Finland och är numera bosatt i Åbo. Åren 1999-2000 bodde Lindén i Japan. I sina böcker tangerar hon teman som migration, språk, identitet. Runebergspriset år 2005. Svenska Litteratursällskapets pris (1997, 2005, 2014,

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515232052

Utgivningsår

2013

Format

Hårda pärmar

Sidantal

208

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Zinaida Lindén