Emelie Enckell

Generalens dotter

Dagmar Thesleff

En biografi om en motsägelsefull, spontan och passionerad kvinna

Dagmar Thesleff föddes i Viborg 1912 som dotter till Wilhelm Thesleff och Harriet Dippel. Wilhelm var stabsofficer och skickades till fronten vid Riga 1915. Harriet följde med, i hast utbildad till sjuksköterska. Daggi omhändertogs av släktingar. Efter föräldrarnas skilsmässa 1919 växte Daggi upp hos sin mormor på franska Rivieran. Där fanns tjänstefolk och glamour, och undervisningen skedde på läkares inrådan mest privat.
I början av 1930-talet befann sig både Dagmar Thesleff och Olof Enckell i brytningsskeden. Olof hade ett misslyckat äktenskap bakom sig. Daggis relation till den under flera år spelgalna mormodern var komplicerad. Hon hade en känsla av utstötthet, många förälskelser och svåra besvikelser i bagaget. Äktenskapet med Olof innebar ett helt annorlunda liv som fyrabarnsmor, hustru och värdinna i ett stort, vedeldat hus i Grankulla.
Dagmar Thesleff var motsägelsefull och färgstark, hon var ofta osäker på sina livsval, hon var både charmerande och passionerad, hon kämpade hela sitt liv med trosfrågor och konverterade till katolicismen. För familjen var hon en fast punkt i Grankulla och i sommarstugan på Dånö på Åland. Hon var också en utmärkt stilist och berättare och i biografin om sin mor har Emelie Enckell använt sig av hennes livfulla brevväxling och dagböcker.
 

Recensioner

Daggis rikligt citerade brev och dagböcker är sprittande läsning, men också Emelie Enckells språk är en njutning, sakligt, ibland drastiskt med en torr humor...Den har sådant som finns i goda gammaldags romaner  - engagernade persongalleri, psykologisk dramatik - och inbjuder till inlevelse, förfäran och sympati.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Från bortskämd överklassflicka till charmig och världsvan värdinna - Emelie Enckell skildrar en kvinna som överlever en vidrig mor och en härsklysten mormor. /---/ Emelie Enckell hittade efter sin mammas död tre kappsäckar fullproppade med brev och dagböcker från ett långt och färgstarkt liv.
Anna Dönsberg, Svenska Yle
 

Generalens dotter
-

Fotograf:
-

-

Fotograf:
-

Matti Valve

Fotograf:
Matti Valve

-

Fotograf:
-

Mjuka pärmar Hårda pärmar
Slutsåld