Linda Bondestam (bild) och Stella Parland (ord)

Gnatto Pakpak

SMAKPROV

Nu kan du tjuvtitta på några djur ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan och bekanta dig med Skraf Gaggus och Plejt Gnebbe Snorff-qwit!

Iiii bzzz pippip. Eller något alldeles annat? Hur låter insekter? I denna lilla samling av bilder och bokstäver myllrar kryp av alla de slag: bekanta, obekanta och helt enkelt okända, aldrig tidigare skådade. Här kryllar färger och bokstäver om varandra.

Krypboken Gnatto Pakpak kan vara en pekbok för de allra yngsta, ett barns första konstgalleri och bokstavsuppläsning eller helt enkelt en liten dos koncentrerad glädje mellan pärmar för vem som helst.

I Linda Bondestams och Stella Parlands sällskap kan vad som helst hända i deras tidigare böcker Katastrofer och strofer om slummer och stoj och Delirium har det redan hänt.

Recensioner

detta är en annorlunda bok. Den har visserligen sparsamt med text och roliga bilder som många andra pekböcker men texten är på samma gång nonsens och djupt filosofisk, bilderna på samma gång barnsliga och utsökta konstverk.

Madeleine Jehpsson, BTJ

Men för att hitta de riktigt intressanta verken får man vända blicken mot Söderströms utgivning. Där finns oslagbara duon Stella Parland och Linda Bondestam ...

Poeten Parland har överträffat sig själv med dessa påhittade, fantasirika djurnamn som ger associationer åt alla möjliga håll: Gnasslam Gnuss, Microbibbus Cnaliforni, Drosofilosofilippa, Zschwoklam Plött. Bondestam har gett dem kropp, i märkliga, vackra, färggranna småkryp.

Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet

Det är inte ofta som pekböcker gör mig alldeles sprallig och entusiastisk. Illustratören Linda Bondestams och författaren Stella Parlands senaste samarbete kryp-och oljudsboken Gnatto Pakpak är emellertid en sådan. Med sprakande bilder och humoristiska ordlekar får vi möta allsköns underhållande och färggranna fantasidjur och ljud, i ett slags "ugly doll" bland pekböcker. Parlands underfundiga och humoristiska känsla för språket, situationer och hur man leker med dem, visar tillsammans med Bondestams originellt brokiga och detaljrika illustrationer på två konstnärer i högform.

Ylva Larsdotter, Ny Tid

Gnatto Pakpak är ett allkonstverk, en sensorisk njutning, en konstutställning i miniatyr, en ord- och ljudmatta.

Gnatto Pakpak upprättar en inbjudande absurd värld som lockar fram fantasier kring fabelkrypen. Varför gör dom på detta viset?

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Ei dadaistisk perle

Hadle Oftedal Andersen, Klassekampen

Jeg blir så glad, glad, glad, når jeg blar i billedboken Gnatto Pakpak som er illustrert av Linda Bondestam og har tekst av Stella Parland. Jeg blir så undrende, så undrende, når jeg ser på disse dyrene, kjente og ukjente.

http://karinleser.blogspot.com/2010/11/gnatto-pakpak.html

... en rolig liten bok som ger en stund av underhållning i form av färggranna bilder för den allra minsta läsaren, roliga ljud och lustiga småkryp åt den lite större samt ordlekar och språkliga krumbukter åt den allra största.

Blanka Henriksson, Åbo Underrättelser

En mycket märklig liten bok.

Heidi Eriksson, Vasabladet

Krypen är världens mest missförstådda djur, men nu är hjälpen nära. ...

Var och en får själv bestämma vad boken används till. Bara en varning: Det kommer att fastna en del "gnasslan gnuss" i öronen.

Iris Backlund, Östra Nyland

Slutsåld