Anders Larsson

Hjärtat är en indian

Det jag minns av barndomen skiljer sig inte så mycket från det jag minns av sådant som hänt senare, samma rädslor, samma förundran. Minnen har ingen ålder, de är lika gamla som barnsliga. I min åldrade mammas nattliga drömmar är syskon och släktingar i fyrtioårsåldern, mitt i verksamma livet. Själv är hon ett barn på väg till skolan och kommer aldrig att bli lika stor, kommer aldrig att hinna växa ifatt. Jag är också ett barn. Ett barn och barn till ett barn. Båda på väg till skolan. Hon kavat och pådrivande, jag mer avvaktande, en eftersläntrare. I skogen rör vi oss som skuggan, som vinden, ute på gatorna låtsas vi att vi är som alla andra. Det är knappt att mamma kan hålla sig för skratt. Själv är jag inte lika säker.

 

Hjärtat är en indian är en novellsamling som handlar om barndom och åldrande, resor, vandringar och besvärlig kärlek. Att vara barn, att ha barn men också att sakna barn återkommer i olika sammanhang. I en av de centrala novellerna, Earth Hour äter en medelålders son våfflor med sin gamla mor. Men är det sonen eller hans far som sitter där i köket, minnet och tankarna vandrar. 

Ett äkta par beger sig på en vandring under en semesterresa. Det börjar idylliskt och tonen är munter men stigen går genom vattenfall och längs bråddjup och plötsligt har båda svindel och det är det omöjligt att vända om. 

Stora och mindre träd och den manliga men riskfyllda sysslan att hugga ner dem är en annan av de röda trådarna i denna bok där texterna rör sig i tid och rum men har många beröringspunkter med varandra. 

Recensioner

Noveller för vuxna människor som behöver mod för att möta livet sådant det ter sig när de flesta förevändningar och ursäkter redan är använda.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

 
Som novellist briljerar han också. Larsson är oerhört bra på att gestalta hur parförhållandet hela tiden är ett psykologiskt spel där ett enkelt förslag om en promenad innehåller en massa laddning och information. ...

Det är inte så depressivt som det låter. Larsson som alltid haft humorn som motor blir aldrig gnällig i sin svärta. Bara smärtsamt och gripande ärlig.

Philip Teir, Hufvudstadsbladet

 

  

Anders Larsson skriver vaket och naket, ömsint och berörande, med humorkryddat allvar om denna längtan och önskan om förändring som är så stark hos personerna i hans texter: vare sig det gäller en frihetstörstande femåring med såg, en folkdansande högstadiekille med nyväckt intresse för flickor som luktar stubintråd och sprängsten ur munnen, en medelålders långsamhets- och lugnälskande skådespelare som tar time-out från en demonregissör som älskar kaos och konflikt eller en författare som drabbats av depression och skrivkramp.

Marit Lindqvist, Kulturtimmen

 

 

I novellsamlingen Hjärtat är en indian fortsätter Larsson på den linje som samlingen Din klara sol från 2007 stakar ut, båda samlingarna undersöker och ironiserar med ömhet kring konstnärskapet, barndomen och det självbiografiska.

Jenny Wikström, Åbo Underrättelser

 

 

Larsson behärskar novellformatet med mästerlig hand, han är skicklig på att snabbt piska igång berättelsen och med koncentrerade passager göra texten aktiv han täcker in oerhört mycket i bara några meningar.

Larsson laddar enkla skeenden med en vidgande kraft, som sträcker sig ut i tiden och samhället.

Anders Larsson har en drastiskt framdragen humor, ofta befriande opolerad, som ett av sina signum, och det gör läsningen lättflytande utan att det för den skull förtar de bottnar

Anders E Larsson, Vasabladet

 

 

Larsson målat träffsäkra bilder och man känner att man kommer så nära människorna att det berör en.

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

 

 

 Larsson skriver omsorgsfullt. Här finns väldigt lite onödigt och ogenomtänkt, novellerna känns grundligt bearbetade både språkligt och strukturellt. 

Och vad mera: de här texterna är angelägna. ... Den som läser märker snabbt att hon inte bara vill utan måste lyssna.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

 

Tematsikt ligger novellsamlingen i tiden. Den skildrar mannen i all sin prakt och i all sin bräcklighet. Den skildrar maken och fadern, vars brister och fel läsaren kan skratta åt, trots att han inte förmår göra det själv, eller kanske just därför.

Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning

 

 

texter som berör i sin lågmälda framtoning.

Det är inga djupgående psykologiska konstruktioner som Larsson gestaltar, det sker genom genialsikt enkla konkreta tillhyggen, till exempel en irriterande långsam melittatratt på sommarstugan

Camilla Lindberg, Västra Nyland

 

Provläs
Mjuka pärmar E-bok