Zinaida Lindén

I väntan på en jordbävning

En människokropp består av sexhundrafemtio muskler. Alla lyder de under min vilja. Mest älskar jag min kropp för att den är så symmetrisk. Redan som ung lyckades jag utveckla en alldeles jämn muskulatur. Mina bägge kroppshalvor har samma styrka.

Zinaida Lindéns roman är en tågresa och en berättelse om en rysk brandman och elitidrottare som blir japansk sumobrottare. I boken äts det både sushi och gröt med ögon: pärlgrynsgröt med siklöja på burk. Från rysk fattigdom till japansk kitsch, från svettiga träningssalar till reklamaffischer. Ivan Demidov, eller Demidov-san, reser mellan två folkslag som kan tävla i vemodighet, i två länder med olika sorters leenden tränar han sin kropp och minns vikten av vikt.

I väntan på en jordbävning är så autentisk att läsaren hör dunket av tågrälsen under berättelsens gång, och känner den skarpa lukten av brandrök då Demidov letar efter sin eld.

Recensioner

Man kunde säga att Zinaida Lindén med Demidov ha skapat en personifikation av Rysslands närhistoria. ... I väntan på en jordbävning är en koherent kombination av självupplevd verklighet, noggrann research och vild uppfinningsrikedom. Lägg därtill att Lindéns svenska är exakt, nyansrik och vacker. Resultatet av detta är en rolig, tragisk och oförutsebar berättelse inte bara om en mycket speciell individ utan om den tid vi lever i.

Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet

Därför får läsaren veta en hel del om sumobrottning, tyngdlyftningsteknik, japanska levnadsvanor, sovjetiska träningsprogram, och cocacolakulturens inverkan under perestrojkaåren - ett välkommet tillskott av ämnen i en finlandssvensk litteratur som ständigt löper risk att nöta ut det gemensamma referensmaterialet.

Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

I väntan på en jordbävning
Slutsåld