Bosse Hellsten

Jökel

Anteckningar för en opera

En roman om konsten, spriten och gränslösheten

Min själ var ute på charterresa. Dimhornen tutade och orkestern spelade. På däck var festbelysningen tänd. Jag kände en stor ensamhet och en upplevelse av att titta ner i en oändlig avgrund. Jag började dricka på morgonen och drack hela dagarna. Ett finlandssvenskt liv som spriten tagit. Spriten är själens Bahamas och Bahamas är själens konkurs.
 
I poeten Bosse Hellstens debutroman lider protagonisten av förstockning. Han kan inte skriva dikter längre, utan drömmer om ett liv som björn och har inlett arbetet med en opera. Enligt Henrik Tikkanens devis har han försökt supa sig till konstnär, men i stället konstigt nog supit sig till fyllo.
 
Jökel är en roman om en expedition till en inre sumpmark. En berättelse om konsten, spriten och gränslösheten; undergången och uppståndelsen. En odyssé över ödsliga glaciärer till brölande tubor om manlighet och konstnärskap
 

Recensioner

Expeditionen till själens sumpmarker är en både tragisk och dråplig roadmovie där läsaren (med hjärtat i halsgropen och med risk för liv och hälsa) får hänga med i passagerarsätet när författarjaget med blodet tunt av brännvin rattar runt med sin skraltiga Lada 2104 Combi.
Bosse Hellsten skriver både självrannsakande och självironiskt om hur alkoholen går från att vara en bra dräng till att bli en dålig husbonde.
Svenska Yle, Marit Lindqvist
 

I romanen fortsätter och breddar Hellsten den tematik som han också behandlat i sina tidigare diktsamlingar myten om det manliga författargeniet. /---/ Vi rör oss i en andlig dimma av alternativt alkoholångor eller löpareufori, kantad med hallucinationer om operasjungande hamstrar med vrålstånd, och gigantiska blåvalskukar. Allt berättat inom ett ramverk om de stora polarutforskarna, uteslutande män, vars bedrifter antagit mytiska proportioner under årens lopp. Alla dessa myter bygger Hellsten under romanens lopp upp, kontrasterade mot bilden av den moderna mannen, mjukisfeministen som försoffats i sina strävanden till klarhet och renhet i tillvaron, tack vare fjolliga vinprovningar och långkok på radhusets terrass.

Janne Wass, Ny Tid

Jökel Provläs

5.00 € 25.00 €

Köp