Annika Rentola

Kan du säga perkele?

Femton berättelser om att leva med stroke

När hjärnblödningen kom var Verna anställd på ett försäkringsbolag. Hon skulle bli mormor om några månader. Det var en lördagskväll i slutet av novem­ber och Verna hade gått ner till husbolagets bastu för att varva ner efter arbetsveckan.

 »Jag låg och njöt där i bastun och tänkte att jag ska tvätta håret för att hinna in i värmen en stund till innan följande badare kommer.» 

Verna hann få schampot i håret. Sedan föll hon omkull på badrumsgolvet.
 

Varje år drabbas 25 000 finländare av en störning i hjärnans blodcirkulation. Följderna varierar från person till person men beror i hög grad på hur snabbt patienten får hjälp. Och om stroken drabbar talet, går det då ens att säga perkele?

I Hbl-journalisten Annika Rentolas bok berät­tar femton drabbade om hur livet gestaltat sig för dem efter stroken. Det är personligt berättande, inte sällan med stora doser optimism och livsgläd­je. Läsaren får också ta del av information och fakta. Rentola vänder sig till drabbade och deras anhöriga, men också till en intresserad allmänhet. 

Känner du igen symptomen på en stroke? 

 

Recensioner

Mellan varje kapitel smyger Rentola in lämpliga doser kunskap genom ett par faktasidor där hon går djupare in i frågor som besöken hos den drabbade väckt. Så får vi till exempel veta att strokebenägenheten kan gå i arv, men att risken att insjukna kan minska genom att man lever sunt. ...kan jag varmt rekommendera Kan du säga Perkele? som en dos patientupplevd verklighet. 

Marcus Lillkvist, Hufvudstadsbladet

 
En längre faktaruta följer efter varje berättelse och en ordlista avslutar boken. På så sätt ges en heltäckande bild av allt från orsaker och symptom till information om krisreaktioner och intresseföreningar.

Petra Ljung, FPA-bladet

Det handlar om intressanta och viljekraftiga människor som rentola tillsammans med fotografen Cata Portin träffat och vilkas berättelser presenteras på ett finkänsligt men samtidigt också i många fall utlämnande sätt. Läsaren får en realistisk bild av den kamp de medverkande tvingats genomgå för att få rätsida på livet igen efter stroken, som kan slå till i de mest vardagliga situationer.

Niclas Erlin, Västra Nyland  

Kan du säga perkele?
E-bok Hårda pärmar

35.00 €

Köp