Tomas Jansson

Linda

Linda har alltid varit en sökare, så mycket är klart. Men vad är det hon söker?
När den nya flickan Mia stiger in i gymnasieklassen, med punkfrisyr och världens snedaste leende, vet Linda att hon inte längre behöver söka ensam. De två blir snart tre, när den missanpassade Rasko blir en del av gänget.
Efter gymnasiet, under de magiska åren efter murens fall, hamnar Linda i Berlin. Hon hittar en delad stad, en stad där såren fortfarande är djupa men möjligheterna obegränsade. Hon hittar också Robert, en ödeskamrat, och via honom en helt ny värld.
Resan går vidare genom 1990-tal och kvinnoforskning och ett uppvaknande Åbo, och turer med en gammal Plymouth där allting känns så lätt. Men är det tillräckligt?
 
Tomas Jansson skriver med värme och precision om de svåra ungdomsåren, om att hitta och förlora sig själv. Romanen blir ett porträtt av Åbo och Berlin och 90-talet i lika hög grad som av människorna.

Här kan du lyssna på en Spotify-spellista med alla låtar som på ett eller annat sätt spelar en roll i romanen Linda.

Recensioner

När kärleken sedan kommer igång bjuder Jansson på en passionerad historia där ohjälplighetens, lyckans och sorgens spel ger läsaren genuin glädje. Det är som på bio! /---/ Huvudrollen spelas av tidskänslan, stämningarna; romangestalternas försök att göra sig hemma i dem och i sig själva kommer läsaren nära.
Michel Ekman, Hufvudstadsbladet

Åttiotal blir nittiotal, Berlinmuren faller och nya världsordningar ersätter de tidigare. Vi rör oss fram och åter, främst mellan Åbo och Berlin, med avstickare till Helsingfors och New York. 
Ja, Linda är en roman om sökande, efter en själ och en identitet och ens rätta plats i en stor och ogripbar värld. I Janssons berättande genljuder en vemodig klang, och mycket filtreras genom ett nostalgiskt återsken.
Helhetsmässigt presterar Tomas Jansson en imponerande komposition med både episk bredd och psykologiskt djup. Att just Linda får ta plats i centrum är ett lyckat val som ger romanen fräschör.
Tomi Ritamaa, Ny Tid
 

Linda är en berättelse om 1900-talets sista decennium ett stycke förunderligt avlägsen närhistoria som bjuder på gott om stoff för en roman. 
Jansson har en lång karriär som kulturjournalist bakom sig. Den har satt sina spår i boken i form av rika intertexter: konserter, pjäser, böcker och festivaler som passerar revy och tecknar tiden i konstupplevelser.
Freja Rudels, Lysmasken
 

Linda Provläs
Slutsåld