Hanna Lundström & Maija Hurme

Ljusligheter – poesi som skiner

Poesi för de minsta

Våren öppnar körsbärsknoppar varsamt, en i sänder
Små paket med härligheter, det är nu det händer
Varje knopp blir fluff och luft till alla som behöver
ljuvligt myller av maräng och ljus som svämmar över

En tussilago, ett lasersvärd och Baskervilles rysliga hund. Från ljus till kusligheter och tillbaka igen blir det när Hanna Lundström och Maija Hurme äntligen ger oss en ny diktsamling för poesiälskare i alla åldrar. I Ljusligheter böljar dikterna mellan regnbågsglimmer och gråtunga moln, mellan gnistrande vampyrtänder och skira körsbärsblommor. Visst segrar ljuset också i vår?
 

Recensioner

Kombinationen text och bild fungerar bra. Det magiska i naturen och tillvaron uppmärksammas, likaså människans samhörighet med naturen. Magin upplevs extra stark i till exempel dikten Måla himmel, där ljuset bryter fram genom regn och moln. Man kan inte låta bli charmas av illustrationen till dikten Körsbärsblom. Den återspeglar en höjdpunkt i naturen väldigt tilltalande. [...] Hanna Lundström har igen lyckats skapa en tilltalande, lärorik läsupplevelse i poesiform för både stora och små.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

 

Jag får nypa mej i armen, för jag undrar om det kan vara så här himla bra. Ja, det kan det. [...] Diktbilderboken är ålders- och tidlös. Den håller för hur många omläsningar som helst. [...]
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Boken erbjuder en stund av eftertanke och förundran att likt ett barn stanna upp och verkligen titta på sin omgivning. Med andra ord har dikterna förmågan att tilltala både barn och vuxna de är tids- och även ålderslösa. [...] Boken Ljusligheter lever upp till sitt namn, då den konkret känns som en strimma ljus som i bokform uppenbarat sig i hyllan. [...] Speciellt fascinerad är jag över det hopvikta mittuppslaget, som vecklas ut till ett dubbeluppslag. Här har man kommit på den genialiska idén att paketera in det allra mest skrämmande, d.v.s. dikter om mardrömmar, vampyrer och mörkerkryp, i sin egen sektion.
Lotta Green, Svenska Yle
 

Ljusligheter – poesi som skiner

15.00 € 22.00 €

Köp