Maija Hurme & Anssi Hurme

Skuggorna

Nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2018

Jag visste att den var i mitt rum redan innan
jag öppnade ögonen.
Jag blundade och låtsades att jag sov.
Kanske skulle den gå sin väg.
Men nej. På morgonen hade den klättrat upp
i min säng.
Vem är du? frågade jag.
Den svarade inte.
Har du sett min mamma? frågade jag.
Den teg. Det hördes bara ett litet pysande
ljud, som då man blåser luft i en badboll.
 
I Skuggorna får ett barn besök av en besynnerlig figur. Ingen annan verkar se figuren, men den följer med överallt, likt en skugga. Den sätter sig på barnets tallrik, den låter inte barnet leka med de andra på dagis och den vill höra den mest skrämmande kvällssagan. Följande morgon finns det två figurer i köket
Den fint illustrerade berättelsen ger inte figurerna något namn, men de kunde kallas sorg eller längtan. Till en början är figurerna lite kusliga, men de blir an efter mildare och släpper till slut greppet.

Ladda ner gratis pedagogiskt material till boken här!
 

Recensioner

Det här är en bok som på ett magiskt sätt, både i text och bild, fångar in vad det är att sörja: sorgens tyngd och hänsynslöshet, sorgens mjukhet och sorgens oundvikliga återkomst. De bästa barnböckerna är skrivna minst lika mycket för vuxna, och lagras i barnets minnen som känslor och aningar som kan stiga upp till ytan åratal senare.
Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Briljant bilderboksberättande. Maija och Anssi Hurmes sömlösa samarbete är en konstnärlig fullträff. Berättelsen är stramt hållen samtidigt som den bågnar av möjligheter. Den skildrar finstämt kampen med att återfinna fotfästet i vardagen då den förlamande saknaden sätter in. Maija Hurme utvinner allt och mer därtill av själva bilderboksformatet. Den strama färgskalan i kombination med de snillrika bildlösningarna är utsökt och tidlöst utförda.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet
 

Text och bild samspelar vackert och bildar en gripande helhet, som det är svårt att värja sig emot. Skuggorna är en bok som berör på djupet.
Maria Kallio, Vasabladet
 

Den här bilderboken, Skuggorna kommer att leva länge. Så vacker och klok är den med sina milda gröna färgtoner och fantasieggande figurer.
Anna Dönsberg, Svenska Yle
 

Skuggorna är en bilderbok om längtan och sorg som berör men som också ger hopp. Ett litet barn saknar sin mamma. Vi vet inte var mamma är, eller om hon kommer tillbaka. Men längtan finns där i form av en liten figur som ingen kan se, men som följer med barnet som en skugga. 
Skuggorna är ett fint exempel på en bilderbok där text och illustrationer samspelar perfekt!
Mikaela Wickström, tidningen Hem och Skola
 

Skuggorna
Maija Hurme

Fotograf:
Maija Hurme

5.00 € 20.00 €

Köp