Kjell Westö

Lugna favoriter

Berättelser i urval 1989-2004

Lugna Favoriter innehåller sju av de elva berättelserna från Kjell Westös tidiga novellsamlingar Utslag och Fallet Bruus. Moster Elsie, den elaka Melba, rocksångaren Stettin, alla finns med. Dessutom ingår Ackermans berättelse och de nyskrivna novellerna Domaren, Lugna Favoriter och 1968. "Egentligen har du ingen chans att kolla om den här storyn är sann. Egentligen kan du inte kolla nånting alls ser du, och det tycker jag är ganska cool", säger tonåringen Jake i Lugna Favoriter.

I det nya urvalet lägger man märke till att skildringen av barns och ungdomars utsatthet utgjort en röd tråd ända sedan Westös novelldebut för 15 år sedan. Han gör det obestridbart skickligt - och på ett språk som i sin helsingforiska replikföring känns exakt och närvarande.

Ur författarens förord:

"Alla genrer har sina regler och ideal, och novellen är inget undantag. Men idealen växlar, Tjechovs gevär ersätts av Hemingways knapphet som ersätts av ett lyhört inregistrerande av omärkliga skiftningar på vardagens skenbart händelselösa yta. Vissa saker brukar dock efterlysas oavsett tidsandan, och det är konsekvens i författartonfallet och något slags kommensurabilitet mellan de enskilda novellerna i en volym.

Jag är inte säker på om jag kan erbjuda något av ovanstående. Den kortaste berättelsen i det här urvalet är några sidor lång, den längsta går på nästan hundra. Litteraturvärlden är full av oskrivna regler, och jag har aldrig varit bra på dem. Litteraturvärlden är också full av benämningar, men jag har aldrig funnit benämningar särskilt intressanta. Långnovell eller kortroman, historiett eller epos; jag är bara intresserad av en sak, berättelsen."

Recensioner

Det är kusligt skarpsynt psykologi - men Westös bravur är ju dessutom att vidga synfältet till en (sam)tidsanalys som då och då ytterligare vidgas för att anta rentav civilisationskritiska mått.

Charlotte Sundström, Rapido

Äntligen, så känns det när Kjell Westö äntligen ger ut valda delar av de sedan länge ur tryck varande novellsamlingarna ...

Peter Ehrström, Vasabladet

Att kalla generationen som föddes i början av 1960-talet för Kjell Westö-generationen förefaller naturligt. Som kanske ingen annan jämnårig finlandssvensk författare har Westö följt och skildrat sin egen generations äventyr.... Det är ett av de mest angelägna finländska författarskapen som presenteras i Lugna favoriter. Kjell Westö har blivit stor inom fiktionsbranschen, samtidigt som han hållit fast vid den undersökande journalistens ambition att förstå sin tid och sitt samhälle.

Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet

Lugna favoriter
Slutsåld