Jörn Donner

Mammuten

Den som trodde att han, hon och hen visste allt om Jörn Donner misstog sig grundligt. Nu tar Fredrik Kock nackgrepp på Finlands mest legendariska man efter Mannerheim och Kekkonen och visar honom i helfigur. På tusen sidor visas hans tusen sidor: en barndom i rejäl borgerlig miljö, en pojkdom som tyskvänlig (här liknar han ännu sin omgivning), ungdomen som skol- och vänsterrebell, den intellektuella nyfikenheten som snabbt för in honom i skrivandet och vänskapen med andra skrivande, äktenskap med en ung kvinna från Österbotten, två barn och ett familjeliv som passar honom illa. Han gör som alltid, flyr in i arbete och resor som genererar mer arbete och resor, framför allt i Tyskland och Östeuropa som han sedan skriver legendariska böcker om.

Arbete också i Sverige, bland annat i form av chefskap för Svenska Filminstitutet. Äktenskap med Jeanette Bonnier. Mer resande. 

Filmer, romaner, konkurshot. Jörn Donner har varit med om dem alla. Han försöker och lyckas periodvis förena ett liv som riksdagsledamot, affärsman, filmregissör och filmproducent, författare, kolumnist och under sina senare år också som familjefar.

Mammutens tusen sidor innehåller allt från impressionistiska dagboksanteckningar till längre essäer kring Mellanöstern, Östeuropa och usa. På tusen sidor ryms många människor: från Olof Palme, Ingmar Bergman och Harry Schein till Kari Kairamo, Armi Ratia och Martti Ahtisaari. Från Simone de Beauvoir till den egna familjen.

Mammutens sista "bok" är en bildberättelse med fotografier främst ur Jörn Donners eget arkiv.

 

Recensioner

Man tvivlar inte på att det är just så här han ser ut, inifrån. Full av skitprat, kättja, ego och hävdelsebehov. Men också: slående iakttagelser, medryckande munterhet och ärlig vånda. ...
Fram träder ett mörkt glödande stycke litteratur som handlar om liv och död men också om sig självt, och där allt är naket, ruelsefyllt, pinsamt gubbsjukt och fullständigt ogarderat.
Lars Linder, Dagens Nyheter

Det ryms mycket i historien om och av Jörn Donner. Människor, möten, maktspel, frihet, fred och flykt, för att hitta några trådar. Hynek Pallas läser ett mastodontverk som har många ansikten, men som tillsammans formar en profil som är lika välbekant som viktig. Och som ständigt är på väg.
Mammuten är, oavsett vilken etikett som sätts på boken, sömlös på ett vis som bara den som ägnat livet åt skrivande mäktar. ...
Så vindlar Mammuten snyggt fram som ett cyberuniversum över Jörn Donner, helt möjligt att läsa i sträck eller göra nedslag i.
De bästa nedslagen är Donners reseskildringar vid sidan av kvinnorna och skrivandet är resandet det mest konstanta.
Hynek Pallas, Svenska Dagbladet
 
Jag har levt. Överlevt.
Så lyder den talande och skönt minimalistiska baksidestexten till Jörn Donners nästan 1200-sidiga självbiografi. En av Nordens största kulturpersonligheter fyller 80 och firar med en bastard: självbio­grafi/memoar/klippbok/dagbok.
Jo, han har läst Knausgård, men det här är något annat, långt från autofiktiv roman, snarare vindsröjning. Ett nu jävlar ska ni som glömt mig få veta! De tillfälligt släckta strålkastarna tänds igen.
Allt ska med.
Anneli Jordahl, Aftonbladet

Bli inte förvånade om Jörn Donner, en man som somliga av oss nog trodde hade ryckts ifrån oss, har skrivit en hipsterbibel. En man som redan har levt hundra olika liv har sannolikt ännu några framför sig.
Kalle Lind, Sydsvenskan
 
Ei Suomesta, eikä Ruotsistakaan löydy yhtä ärsyttävää, älykästä, kiehtovaa ja kirjoitustaitoista kuin Jörn Donner.
Markus Määttänen, Kainuun Sanomat

Som vanligt bjuder Donner på sig själv i den märkliga blandning av självupptagenhet och ironiserande med egna tillkortakommanden som blivit något av hans varumärke. ...
Jörn Donners Mammuten är självporträttet av en av de sista representanterna för en utrotningshotad art den bildade, mångkunniga intellektuella europèn, den sentida renässansmänniskan.
Henrik Othman, Österbottens Tidning
 

Mammuten Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld