Thomas Wulff

Med bästa vilja i världen

Fragment, incidenter och andra fantasier ur Ivarlassys liv

Möt Ivarlassy, orientalist, socialist och förälskad ung man! Han har nyss anlänt till byn Amirhadschian, två dagsresor från Baku där han skall studera Koranen och den muslimska kulturen.

Samtidigt pågår världsrevolutionen. I det avlägsna Helsingfors lyckas Bruno Jalander släcka en sprängladdning som hotar polishuset. Lev Davidovitj Trotskij förbereder kampen i Wien och Vlad Iljitj Lenin är beredd i Zürich men ibland även i de karelska skogarna där han gömmer sig med Nadezjda Krupskaja.

1910-talet är en orolig och spännande tid. Överallt finns folk som har anledning att dölja sin rätta identitet: idealister, revolutionärer, spioner och skurkar. Mitt i allt detta slits Ivarlassy mellan olika intressen och passioner, dansande dervischer och österns beslöjade kvinnor följs av ett växande engagemang för socialism, pacifism och revolutionär kamp.

Thomas Wulffs nya roman Med bästa vilja i världen (en fristående fortsättning på En hjälte för vår tid, 2006) är en infallsrik, rolig och intensiv skildring av en period som formade hela 1900-talet.

De stora linjerna är givna men detaljerna som Lenins känsla för skärmmössor och lukten av den revolutionära basfödan, kålsoppa är minst lika viktiga.

Recensioner

Thomas Wulffs romantrilogi har alla förutsättningar att bli en personligt tecknad fresk över idealism, grymhet och ödesdigra utopier under 1900-talets första hälft.
Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet

Färgsprakande i revolutionernas tid
Wulffs berättarglädje är till synes gränslös.
Sofie Furu, Vasabladet

Som historiker och biograf har Thomas Wulff inte sin like. Han är väl påläst, men låter aldrig sin hejdlösa fantasi fjättras av fakta. Och så gillar han att fynda i historien, gärna bland nästan bortglömda, udda, kosmopolitiska personer.
Carita Backström, Lysmasken
http://www.kiiltomato.net/thomas-wulff-med-basta-vilja-i-varlden/

Thomas Wulffs roman bygger trots sin medvetna falskhet och lek med gränserna mellan fiktion och historiska fakta på en bred bildning och känsla för tidsepoken i romanen. Det är också därför han kan leka med materialet och läsarens kunskaper och förväntningar. Sanning, sannolikhet, möjlighet och ren fantasi blandas på ett fascinerande och även irriterande sätt. ...
Med bästa vilja i världen lämnar Ivarlassy i en äkta cliffhanger i väntan på ett fyraårigt fängelsestraff för landsförrädisk verksamhet. Jag hoppas läsarna inte måste vänta lika länge på fortsättningen som Ivarlassy på sin frigivning.
Tom Karlsson, Ny Tid

Med bästa vilja i världen
Slutsåld