Ulf Stark (text) & Linda Bondestam (bild)

Min egen lilla liten

Nominerad till Finlandia Junior 2014

En kärlekshistoria mellan en stor och en liten som varar bara en enda dag.

I berget, i mörkret, i den grå grottan, bor Varelsen. Hennes ögon tål inte sol. Inte huden heller. Går hon ut om dagen mår hon först lite illa. Sen jätteilla. Sen dör hon.
Varelsen är grå, grå, grå som berget själv och alldeles ensam. Den lilla Gnistan, som härstammar från Solen, bryter in i hennes mörker och visar henne färgerna och ljuset. Men Gnistan lever bara en dag och måste sedan återvända.
Berättelsen om den ensammas längtan och åtrå på avstånd och om den flyktiga vänskapen mellan två olika väsen påminner om den klassiska finska folksången Päivänsäde ja Menninkäinen. Tonen är i moll: skimrande sorglig, vemodig, poetisk och vacker.

Recensioner

Färger som lyser med samma intensitet som glasmålningar, fåglar med en elegans oh sprödhet som i japanska träsnitt och landskap med en färghållning och stringens som hos Matisse. Och ändå en alldeles egen hållning som lyfter och fördjupar Ulf Starks varsamma närmande till den utanförstående, gemenskapssökande Varelsen, som vi kanske alla döljer i vårt inre.

En i grunden livsbejakande och hoppingivande berättelse, som utmanar känsla, tanke och seende.

Susanna Ekström, Opsis barnkultur

 

Samspelet mellan Ulf Starks poetiska text och Bondestams kluriga bilder är välsmort. Här finns omsorg om varje detalj. Tillsammans har Stark och Bondestam på nytt överträffat sig själva med en rik och inbjudande bilderbok som både är allvarlig och rolig.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet
 

Min egen lilla liten

5.00 € 18.00 €

Köp