Wilma Möller

Mysteriet på Prästön

Äventyr på ridlägret

Jag ser ett hagelgevär med avsågad pipa och otaliga förpackningar med ammunition. En förlamande iskyla sprider sig i min kropp, för vapnen är inte reliker från Hildas tid. De är moderna och gjorda av kallt hårt stål som glänser på ett illavarslande sätt.

När Arvid och Zacke anländer till Prästön för en ridlägervecka i skärgården ser de fram emot soliga dagar på hästryggen och sena kvällar runt lägerelden, där förhoppningsvis en och annan spökhistoria ska sätta fart på hästtjejernas fantasi. Men när pojkarna blir inhysta i prästgårdens tornrum och en gammal sägen från början av 1900-talet om prästdottern Hilda börjar cirkulera bland lägerdeltagarna är det längs pojkarnas ryggar det går kalla kårar. Vem var denna Hilda? Är tornrummet verkligen hemsökt? Och varför beter sig lägerledaren Sirja och hushållerskan Irma så märkligt? När svaren på frågorna klarnar för Arvid och Zacke är de redan mitt uppe i ett äventyr som är långt mer skrämmande och verkligt än de någonsin kunnat föreställa sig.

 

Recensioner

Med Mysteriet på Prästön blir färgerna mörkare och mer hotfulla. Här finns en klangbotten som är både brännande aktuellt och samtidigt djupt förankrat i vår historia. [...] Mysteriet på Prästön är en både otäck och ohyggligt spännande berättelse där Wilma Möller verkligen spänner bågen och låter såväl hästar som läsare svettas i full galopp över stock och sten.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

 

Humorn ligger ständigt på lur och kommer till sin rätt i de rappa replikerna. Beskrivningarna är påfallande fina. [...] Att Wilma Möller är en stark och självklar berättarröst stod klart redan vid debuten och hon fortsätter att fylla hästboken med sina språkligt drivna och läsvärda spänningsintriger. Ludwig Sandbackas omslag fångar den spöklika stämningen och den dramatiska upplösningen.Möller väjer inte för våld. Slutet är oväntat laddat med både död och avlossade skott. Med Mysteriet på Prästön säger sig Möller vilja väcka pojkars läslust. Hennes metod är trojansk häst, hon smugglar in ett rikt språk och härlig humor i hästboken. Hoppas denna väldresserade berättelse med pojkvänskap och hästkärlek som sitt hjärta når många.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Hästboksgenren är vida stor, men jag tror Möller sticker ut med sitt utvecklade och levande språk. [...] Möller levererar speciellt vad gäller spänningsintrig och dramaturgi. Möller har förmågan att placera ut nya detaljer som får läsaren att vilja bläddra vidare i mysteriet. Läsaren hålls också på halster av nervkittlande cliffhangers i slutet av varje kapitel. Jag praktiskt taget ryser av vad Arvid och Zacke är med om i tornet, i tunneln under Prästön, i den nedbrunna kyrkan och på sina nattliga vansinnesritter. [...] Boken är en mysteriebok som jag som 12-åring gärna skulle ha velat läst på stugan när man suktar efter något krypande läskigt. Jag unnar barn och ungdomar med förkärlek för hästar och hemskheter boken och hoppas många plockar upp den.
Vilhelmina Öhman, Vasabladet

Mysteriet på Prästön

22.00 €

Köp