Zinaida Lindén

Valenciana

Regnbågar av människoöden

Novellerna i Valenciana rör sig över jorden som regnbågar av människoöden. Ett japanskt äktenskap går i kras och sänder efterskalv ända till Finland, en liten pojke flyger ensam mellan kontinenter, en ung kvinnas depression blomstrar röd i S:t Petersburg, två kvinnor i Åbo hittar varandra på en kurs i konversation och inleder en intensiv relation. Gemensamt för alla noveller är att personerna i dem förhåller sig till någon form av katastrof.
Zinaida Lindén uttrycker sin känsla för snitt, knutar och band mellan kulturer på ett suggestivt och känsligt sätt. Hennes blick är unik och oefterhärmlig i denna bok, som fått sitt namn efter en filippinsk maträtt.

Kan du be Arlene om receptet? frågade Timo. Det var jättegott! Mycket godare än den spanska paellan. Monica tittade nyfiket på honom. Jag tillredde faktiskt valenciana i Finland en gång, sade hon försiktigt. Men du gillade den inte. Då var det du som lagade den, svarade Timo med ett flin.

Recensioner

En kännbar humor finns inbyggd i allt detta, den är i sjäva verket sammanvävd med det stora allvaret. Ibland är den litterärt satirisk och vass, ibland är den av inkluderande karaktär, bunden till situationer och personer i en värld som man brukar kalla mångkulturell.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Zinaida Lindéns novellsamling Valenciana är full av små och stora överraskningar som förskjuter verkligheten hit eller dit. Rapsodiskt, men också tänkvärt och roligt.
Erik Bergqvist, Hufvudstadsbladet

Jag är verkligen imponerad, förförd och till och med lite chockad av Lindéns noveller. De har en lyster av stor litteratur. Boken är en läsupplevelse av stora mått.
Kaj Hedman, Vasabladet

Valenciana Provläs
Slutsåld