Vildhavre

Sista brevet till pappa

5,00 

–82%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
5,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Otto Gabrielssons debutbok "Vildhavre sista brevet till pappa" är både ett närmande och ett avsked.

Sveriges radio P1

Det är skakande att se hur djupt en känsla av att vara oönskad och utstött kan prägla en människas liv.

  Åsa Beckman, Dagens Nyheter

Otto Gabrielsson skriver för att frigöra sig från den mycket plågsamma och urusla relation som han haft med sin far Jörn Donner under uppväxten och även i vuxen ålder.

Ulf Lundén, Dala-Demokraten

Boken är gastkramande, och inte illa skriven. Strindbergs eld pyr i hörnen, papputen förvandlas till aska. Först blir jag upprymd: heja Otto. Du har en framtid, du fixar det här.  Men så äter sig Ottos sorg in i mig.

  Ebba Witt-Brattström, Expressen

I boken kastas Otto Gabrielsson mellan hopp och förtvivlan, hat och längtan. Han hanterar sorgen på alla upptänkliga sätt. Bland annat isolerar han sig i sju år på mammans släktgård i Småland, men konstaterar till slut att han inte är en naturromantiker, bara romantiker. Han dricker, bastar och röker som sin pappa och drömmer till och med om finskt medborgarskap för att känna närhet.

  Per Bengtsson, Dagens Nyheter

Gabrielsson är en skicklig skribent. Framför allt i de avsnitt där han rannsakar sig själv, hur han blev som han blev, och hur hans uppväxt och relation till fadern påverkat honom skriver han insiktsfullt och skarpt med vass humor.

  Michaela von Hellens, Västra Nyland

”Längtan efter att bli älskad är så farlig”, skriver Otto Gabrielsson. Jag tänker att det egentligen är det hela boken handlar om, hur den hopplöst älskande saboterar sitt liv genom att vägra ge upp det omöjliga. Som en sista nickning till fadern är texten ursinnig, rak, skamlös och ställvis riktigt pinsam.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Vildhavre vibrerar av indignation och förakt – som en alltför länge tillbakahållen störtflod väller all ilska och besvikelse fram över sidorna. Den underliggande smärtan och skavande sorgen är påtaglig och också berörande. Texten igenom försöker Otto visa att blod är tjockare än vatten.

Marit Lindqvist, Svenska Yle

Författaren Otto Gabrielsson – som numera studerar psykologi vid Karolinska Institutet – är mycket bättre än papputen på självgisslande vass humor och introspektion, och han kan i motsats till denna återge iakttagelser också av sina medmänniskor på ett avväpnande sätt. Han har ett fint sinne för absurditet. Han låter ibland på riktigt hänförd över hur folk bara är, i korta ytliga möten.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet  

”Vildhavre”  är  en  stark  läsupplevelse, skriven i stark affekt men också med stilkänsla och känsla för språket, också om nu någon formulering till och med med utgångspunkten given känns onyanserad.

Henrik Othman, Österbottens Tidning

En stark och känslig bok av en son vars far kallat honom för ”ett misstag”. Dagensbok.

com

Vildhavre är en miljon oneliners hopkramade till en bok om längtan efter kärleken från en fadersgestalt.

Malin Wollin, Aftonbladet

Gabrielsson skriver en blixtrande prosa. Stundvis poetiskt, ofta hjärtskärande.

Thomas Lundin, Arbetarbladet
Författare
Otto Gabrielsson

Otto Gabrielsson är uppvuxen i Nacka utanför Stockholm och bor numera i Köpenhamn. Hän är legitimerad psykolog från Karolinska Institutet i Solna och har även studerat idéhistoria, retorik, filosofi, djuretik, litteratur-, konst-, religions- och teatervetenskap.

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515249296

Utgivningsår

2020

Format

E-bok, Hårda pärmar, Ljudbok

Sidantal

221

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Otto Gabrielsson

Uppläsare

Otto Gabrielsson