Sanna Tahvanainen & Emelie Gårdeler

Vilja och valen

Moster! Moster! hojtar Vilja. Vakna! Det är ka-ta-strof. Sillen blåser iväg! Sillen? säger moster yrvaket. Vart är sillen på väg?
Det stormar så hårt att sillen blåser långa vägar ut i havet, säger Vilja. Och det är ka-ta-strof, för där sillen finns, finns valarna.

Vilja vet allt om valar. Som att blåvalens hjärta kan bli lika stort som en bil. Hon vet också att det hon allra helst vill är att få träffa en livs levande val. Men dagen då Vilja och moster ska på valsafari blåser det upp till storm. Det blir fjordkryssning med skaldjursbuffé i stället. Chanserna att få se en val verkar lika med noll, men Vilja är inte beredd att ge upp sin dröm. Med hjälp av valkunskap och påhittighet kanske mötet med en val är möjligt i alla fall?

Vilja och valen är en bilderbok om ett barns innerliga önskan att få uppleva ett av naturens stora under och om tron på att det är möjligt. Boken är ett första samarbete mellan den finlandssvenska författaren Sanna Tahvanainen och den svenska illustratören Emelie Gårdeler.
 

Recensioner

Dialogen mellan Vilja och hennes moster flyter på på ett naturligt sätt. Allt behöver inte sägas ut, med hjälp av bilderna kan man ändå enkelt hitta ett sammanhang och antydningar i text och bild öppnar upp för olika tolkningar. Gårdelers bilder är i sin tur fulla av liv och rörelse. Färgerna och miljöerna känns kanske lite kalla ibland - så där som havet i Nordnorge - men på ett sprakande och livfullt sätt. Speciellt valarna och Vilja har gestaltats mycket levande och känslorikt och även i bilderna hittas en varm humor som går hand i hand med texten.
Sofia Sjö, Åbo Underrättelser

Boken, vars text samspelar fint med Gårdelers dels drömska, dels realistiska illustrationer, innehåller liksom en stor del samtidens barn- och ungdomsböcker om djur också en del matnyttiga och "intressanta fakta" om valar. Boken riktar sig främst till åldersgruppen 3-6 år, men funkar även fint för något äldre barn. Undertecknad läste den tillsammans med dottern Edith, 7 år. "Den var jättebra, för Vilja fick ändå se en val till sist", konstaterar Edith, som liksom de flesta barn uppskattar berättelser som är spännande men framför allt sådana med lyckliga slut.
Tomi Riitamaa, Nya Åland

Hösten är stormsäsong, egentligen inga ugglor i mossen där, men med de senaste årens extremväder och vilsna ishavsvarelser i minnet är det lätt att associera till klimatförändringen. Porträttet av en bister Vilja som nyss fått bekräftat att valsafarin är inställd är en uppenbar hommage till Greta Thunberg, gul regnrock och allt. Också i den tolkningen förmedlar Tahvanainen och Gårdeler förtröstan till sina läsare. Tiden är visserligen kort men med fantasi är ingenting omöjligt. En stark (och olydig) vilja kan ur djupen mana fram stora visioner och förvandla dem till verklighet.
Ika Österblad, Ny Tid

Vilja och valen

12.00 € 20.00 €

Köp