Janna Thorström

Vinterbad

"På denna rödbrända ö har jag nu i några års tid låtit det djupfrysta smälta och tittat på hur vattnet snurrar ner i avloppet åt ett motsatt håll. Medan jag bott här har min syster hemma i Finland hängt upp ett fotografi av mig på väggen. Det hänger upp och ner så att hennes barn skall lära känna sin länge bortresta moster litet.

Fördelen med att gå upp- och nersvängd är att allt onödigt man samlat i fickorna trillar ut."

Vinterbad är en text med stark kroppskänsla. Det handlar om en parallell kärleks- och sjukdomshistoria. Berättarjaget förtvinar av en långsamt accelererande muskelsjukdom, benen kan svika när som helst, ett oskyldigt besök i matbutiken kan sluta med att man ligger raklång på golvet med utslagna tänder. När tillvaron är osäker skärps sinnena, både för vardagens vardagligaste detaljer och för kärleken.

Recensioner

Det är starkt av Thorström att välja fokusering och en knapphetens estetik i en tid som suktar efter breda romaner med stora persongallerier. Hon lyckas också skapa en stämning av både vardaglighet (i positiv chosefri bemärkelse) och en intensiv känslonärvaro. Berättelsen om en kropp i en mycket speciell belägenhet förmår lyfta fram grundläggande frågor om hur vi på ett sätt bara är våra kroppar, på ett annat upplever en splittring mellan sinnet och resten av kroppen och hur allting trots allt hör ihop.

Julia Tidigs, Hufvudstadsbladet

Historien är vacker och berörande i sin enkelhet, berättad med ett språk av skörhet och styrka.

Rebecca Kjellberg, BTJ

Vinterbad är en stark och gripande berättelse som skakar om läsaren och som förmedlar kunskap och insikter i hur det är att leva med en svår sjukdom Janna Thorström har skrivit en i hög grad originell berättelse i kortromanens form som vittnar om såväl språkbegåvning som viljan att förmedla något som man brinner för.

Rickard Lindholm, Vasabladet

"Vinterbad" är en intressant debut och en väl genomförd och lite speciell roman.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Det måste finnas en allmängiltighet som ger annan genklang hos läsaren än endast empati. Och där håller "Vinterbad" verkligen måttet. I det anspråkslösa formatet finns läsupplevelser som höjer sig över både badkarskanter och thailändska horisonter. Den vemodiga, vackra klangen bär genom hela texten och blir till slut det som håller ihop de många trådarna till en helhet.

Heidi Jylhä, Jakobstads Tidning

Författaren lyckas med konststycket att genom en rörande självironi avväpna varje form av sentimentalitet eller självömkan som kunde bli fallet med tanke på författarens egen bakgrund. Boken är en mycket sinnlig och varm berättelse, som på något sätt har en förmåga att på samma gång vara djupt personlig men också undanglidande.

Det här är en berättelse som rymmer mycket på liten yta.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Vinterbad
Slutsåld