Sanna Mander om sin nya bok Min lilla häxa

Sanna Mander om sin nya bok Min lilla häxa

Min lilla häxa handlar om Harry, en åtta år gammal snäll pojke som bor i staden. Sedan har han sin bästis Axe Rexona.

– Axe är en liten häxa lång som en tändsticka som bara Harry kan se. Axe vill att saker händer och att det sprakar till i tillvaron, annars blir det ju för tråkigt, säger Sanna Mander.

Och tråkigt lär det inte bli med Axe Rexona. Den lilla häxan vill hitta på bus med Harry. Ibland ställer den till det riktigt ordentligt, och då råkar Harry i knipa. Det bekymrar honom, men kanske häxor trots allt är bra att ha?

Sanna fick inspiration till häxan av Mikko Alatalos låt Känkkäränkkä, en barnsång från 1980-talet.

– När jag hörde den som barn var det som att ett ljus tändes. Jag kände ju absolut att jag själv hade en liten häxa! Och jag har ännu idag, fast häxan är kanske inte så liten längre.

Sanna är både författare och illustratör. Hur föds en bok, kommer bilderna först och sedan texten, eller tvärtom?

– Jag är inte särskilt organiserad i mitt skapande. Jag skissar, ritar, skriver, översätter till finska, ändrar allt, ritar lite mer, layoutar, tappar bort pennor och ritar sen lite till. Allt räcker jättelänge fast inget blir färdigt och sen måste boken iväg till tryck! Och det är ju tur – annars skulle det aldrig bli något.

Boken ges också ut på finska av systerförlaget Kustantamo S&S.