Philip Teir

Akta dig för att färdas alltför fort

Helsingfors, nu. Härifrån utgår trådar till Österbotten, Seattle, Barcelona. Mest handlar det om mänskor som försöker finna sin väg. De har mist ungdomens stora drömmar och försöker hålla kvar livslusten och -riktningen i den tilltagande medelålderns cyniska motvind. Men när det gäller klarar de nästan aldrig av att våga språnget de är för ironiska, för skamsna, för självmedvetna. En evighetsstuderande grundar The Jörn Donner Appreciation Society och låter besattheten av Donner ta över sitt liv, en pappa simmar med sin dotter i en sådan krapula att han inte kan annat än fortsätta dricka.

Philip Teir skriver satiriskt, gestaltande, med humor och smärta. Det är hela tiden underhållande och nära livet i dess konkreta detaljer. Hans blick för allas vår löjlighet är skarp därför blir glimtarna av ömhet så mycket starkare.

"Det var mera som om hon dansade för sig själv, och jag visste inte vad jag skulle göra. Jag satte mig i sängen och tog av mig tröjan och tittade lite halvhjärtat på den där dansen, jag blev ärligt talat inte så kåt utan väntade mest på att hon skulle bli klar. Hon var helt inne i det.

När hon kom fram till sängen och satte sig över mig kunde jag för första gången se att hon hade en tatuering på vänstra skuldran, det var nåt slags svart fågel, kanske en korp och jag såg hur den stirrade på mig, som om den verkligen såg mig, och jag var tvungen att vända bort huvudet."

Recensioner

... en fundersam och ironisk samling texter med lätt anslag och djupsinnigt ärende. ...

Philip Teir har skaffat sig licens till alla tänkbara miljöer och själstillstånd. ...

Jag tycker om Philip Teirs övningar i det fria. Han har både blick och bett, och en road ömhet för de människor han skildrar. Man möter en skruvad vardag i hans noveller. Opretentiöst och sympatiskt och krypande obehagligt.

Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Vaan kumman tuoreesti Teir kirjoittaa ...

Ote on nuorekas, leikillinen, mutta kerronnan sävy paikoin jopa vanhahtava ...

Kaunokirjallista herrasmiestyyliä sanoisin.

... puhuisin huolimattomien ihmisten kuvaamisesta huolitellusti, klassisesta osaamisesta. Samaistumisen lisäksi kertoja osaa myös ottaa etäisyyttä, ja syntyy runsas sävyjen kirjo. Se viehättää.

Antti Majander, Helsingin Sanomat

Snyggt och självsäkert

Jessica Poikkijoki Österbottens Tidning

... en välskriven, stark och läsvärd samling ...

Teir är skicklig på att med små medel få till den sortens laddade betydelseskikt i sitt skrivande. ... kanske är det erfarenheterna från lyriken som har gett honom den där lyhördheten för ordens skiftningar och valörer. Samtidigt är hans språk välgörande okonstlat och konkret och äger en direkthet i tilltalet som känns både inbjudande och uppfriskande.

... Teir har en fin förmåga att med både humor och medkänsla fånga olika sorters vanlighet, oavsett om det rör sig om barn, ungdomar, män eller kvinnor.

Att författaren tycker om sina gestalter är uppenbart ...

Eva Johansson, Hufvudstadsbladet

Det handlar om elegant precision.

Patrick Back, Vasabladet

Steget över till novellgenren verkar inte ha förorsakat några som helst problem. Jag är glad över att novellerna saknar trauma och ångest. I stället är de roliga att läsa och har dessutom det där lilla extra, både på och mellan raderna, som får en att fundera över vad man läst om. Ibland stöter man på en tydlig underton av mystik eller sexualitet. Novellerna saknar inte heller samhällskritik, det provokativa eller det lyhörda.

Egil Green, Borgåbladet

Jag tycker om dehär texterna. De känns bekanta, de vågar vara sig själva ... Stilistiskt håller novellerna hög nivå, texterna är välbearbetade och jämna.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Det är hela tiden psykologiskt finmejslat, välgjort och spännande.

Ida Säll, Ny Tid

På ytan skriver Teir lättsamt, ibland nästan kåserande och med en avväpnande humor.

Men där under döljer sig skam, skuld och svek. Och otillräcklighet: vår egen, ett syskons, våra föräldrars. Men oftare än inte är det fäders tillkortakommanden. ...

Som mest fängslande är Teir när han vågar låta skeenden ta den tid de kräver, när man försätts i en stämning, förnimmer lukter och vyer, och inte lämnar den. Håller kvar den bara en sida till, så man kan räkna varje gestalts andetag. Ju lägre volym, ju mer viskande tonen är, desto närmare kommer orden. ...

Akta dig för att färdas alltför fort bör för övrigt också tilldelas något slags pris för att den introducerar det underbara finlandssvenska adjektivet odonnersk för omvärlden.

Andres Lokko, Expressen

Det är genomgående välskrivet och kompetent, och inte sällan roligt på ett litet tragiskt sätt.

Josefin Holmström, Svenska Dagbladet

Det är en välskriven bunt noveller som Philip Teir presenterar. Han tecknar sina gestalter med både insikt och värme och hör till dem som har uppenbar känsla för dialog.

Han kan också konsten att under en lättflytande yta plantera in spänningar och komplikationer som också obekräftade sätter spår i läsningen.

... mestadels är det givande och fascinerande läsning.

Bor Rönnholm, Åbo Underrättelser

Akta dig för att färdas alltför fort
E-bok Hårda pärmar