Axel Åhman

Eldsjäl

En kärleksförklaring till landsbygdens föreningar och eldsjälar

Ett stort rött hus vakar över byn nedanför. Det är en mäktig byggnad med två våningar och källare i stenfoten. Fönsterbågarna är rikt utsmyckade, takets många vinklar och böjar ger huset karaktär.

Det mest iögonfallande är fyrtornet vid ena kortsidan. Ett runt torn som reser sig mot skyn, en kupol med fönster så att man kan se åt alla riktningar.

På föreningslokalen UF Fyren är Daniel ordförande och alltiallo. Det drar ihop sig till föreningens årliga revy, men inför repetitionsstart hopar sig problemen. En regissör saknas, och flera skådespelare har lagt av. Manuset är dessutom långt ifrån färdigt. Har Daniel situationen under kontroll?

Erika jobbar i kassan i bybutiken. När hennes extroverta syster Joanna drar med henne i revyn hittar hon ett sammanhang hon inte visste att hon saknade. Medan premiären närmar sig stiger allt fler hemligheter upp mot ytan, och Erika måste bestämma sig för vilken hennes roll är i det hela.

Axel Åhmans romandebut Eldsjäl är en berättelse om dem som stannar, om dem som brinner fast de rimligtvis borde slockna. Det är en kärleksförklaring till och en uppgörelse med föreningslivet och glesbygden.
 

Recensioner

[...] oftare reagerar man som läsare på att Åhman lyckas sätta fingret på något man aldrig ens reflekterat över att man kunde sätta fingret på. Som till exempel vad de som brinner för något egentligen eldar med, hur dynamiken fungerar i ett talkogäng, varför det är lika värdefullt att stanna kvar som att längta bort, sådana saker. En ungdomsförening är en tacksam miljö för en roman, här finns oändliga möjligheter till träffsäkert persongalleri och igenkänning för läsaren. Och Åhman tar vara på dem.
Christa Lundström, Hufvudstadsbladet

Eldsjäl är en underhållningsroman med svarta stråk som tar fasta på aktuella och brännande teman som psykisk ohälsa, utbrändhet och depression, landsbygdens utmaningar med nettoutflyttning, en åldrande befolkning och försämrad service. Det är inte lätt att navigera rätt mellan komedi och tragedi, men Axel Åhman styr skutan med säker hand och med stadigt sikte på den blinkande Fyren uppe på kullen. Som extra krydda för Åhman in några spännings- och överraskningsmoment, några plötsliga kastvindar, som gör färden mindre förutsägbar.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

 

Som jag skrev om Åhmans novellsamling kan han förena humoristiska vändningar och fyndig dialog med underliggande mörker. Skickligt bygger han upp spänningen kring arbetet med revyn, och inte minst leder han berättelsen mot den annalkande katastrofen. [...] Eldsjäl är en bladvändare med många djup under ytan. Med sin första roman infriar Åhman med råge de löften han gav med novellsamlingen och klarar galant utmaningen med "den svåra andra boken".
Henrik Othman, Österbottens Tidning
 

Tonen är lågmäld men precis och karaktärerna mångbottnade. Att Åhman har egen erfarenhet av sketchförfattande och teateruppsättningar på lokal nivå är tydligt och han förmår att levandegöra själva nerven i skapandet och mötet med publiken. En mycket stark debut från vårt grannland i öster. Helhetsbetyg: 5/5.
Liv Wentzel, BTJ

Eldsjäl Provläs

22.00 € 32.00 €

Köp