Sofia Torvalds

Ångestgudinnan

Sofia Torvalds står framför badrumsskåpet och överväger om hon ska ta ett piller eller inte. Behöver hon det verkligen eller vill hon bara göra sitt liv lättare? Hur svårt ska ett liv vara egentligen? I boken Ångestgudinnan undersöker hon sin ångest. Föddes hon med den eller fick hon den på grund av svåra upplevelser? Är den en sjukdom som går att medicinera bort eller en del av hennes personlighet? Hon underhåller vänner och kollegor och släktingar med sina ångestberättelser. Tar de henne på allvar om hon är rolig? Ångesten förlamar henne och gör henne olycklig, men den får henne också att känna sig speciell och utvald.
Ångestgudinnan är Sofia Torvalds dagbok under ett år då ångesten prövar henne extra hårt. Det är ett öppenhjärtigt och modigt försök att studera den egna ångesten dialog med samtida forskning och alla tiders litteratur från William Shakespeare till Vigdis Hjorth. Här finns skörhet, men också ett konkret och optimistisk förhållningssätt, och något för alla att känna igen och relatera till.
 

Recensioner

Ämnet är nattsvart men berättelsen är fylld av nyanser. Sofia Torvalds öppnar, konkretiserar, hon delar med sig av sitt liv, hon bygger vidare på sina läsupplevelser av fakta- såväl som skönlitteratur. Och det är, mitt i hemskheten, så trevligt att ha henne i sin närhet att man uppmärksamt läser vidare.
Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet

Slutresultatet är en insiktsfull och berörande skildring inifrån ett illamående som jag är övertygad om att många kan känna igen sig i - enligt uppgift upplever var fjärde människa överväldigande ångest, de mest utsatta är kvinnor, många är under 35 år gamla och bor i USA eller i Västeuropa.
Också de som inte har erfarenhet av vare sig akut ångest eller allvarlig fobi får en välbehövlig lektion i hur påfrestande och outhärdligt det kan vara att dras med återkommande känslor av ångest och oro.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Som med alla problem kan ångest  kännas  outhärdlig  och  oöverkomlig då man är mitt i den, men boken inger ändå hopp. Sofia Torvalds når småningom ett stadium där hon kan börja betrakta sin ångest utifrån och det känns som en vändpunkt. Hennes bok är tröstande läsning för alla som kämpar med ångest och förklarande för den som vill försöka förstå. I detta vår psykiska hälsas vacklande årtionde har vi alla någon i vår närhet som kämpar med ångest. Helt  ångestfria människor lär finnas, men de flesta möter den i svagare eller starkare form under livet. Därför är böcker som den här värdefulla. De visar att man inte är ensam och att hopp finns.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

För nu om någonsin behövs det förståelse, gentemot andras illamående, men framför allt också mot sig själv. Och det är i slutändan kärnan i Torvalds essäer: förståelse och acceptans men aldrig uppgivenhet.
Michaela von Hellens, Västra Nyland

Ångestgudinnan är ett modigt resultat av det nattsvarta obehag som ångest är. 
Sophia Lundström, Vasabladet

Ångestgudinnan
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld