Annika Luther
De hemlösas stad
Efter en klimatkatastrof år 2035 har stora delar av Finland täckts med vatten. Helsingfors har evakuerats och invånarna tvångsförflyttats till Jyväskylä. Där lever barnen ett skyddat liv med kantelespel, sport och mobiltelefonsövervakning utan att veta värst mycket om världen utanför. Men 15-åriga Lilja vill ta reda på sitt ursprung. Hon rymmer till Helsingfors, där mänskor från hela världen har bosatt sig, efter att deras egna hem försvunnit under vattenmassorna. Där får hon leva i en indisk familj och försöka klara sig i ett helt annorlunda Helsingfors än hon och vi är vana vid.
En intensivt spännande dystopi, något av en Margaret Atwood för unga. Samtidigt finns här också glimtar av humor och en ständig solidaritet med den unga huvudpersonen. Och en insikt om att livet alltid går vidare, i en hurdan form det än må vara.
Recensioner
Recensioner för pappersboken som utkom år 2012
Luther berättar medryckande, djupt rotat i skeendet, utan övergripande, förklarande perspektiv. ...Det är starkt.
Per Israelson, Svenska Dagbladet
Effektiva synvinkelskiften mellan de båda huvudpersonerna gör detta till stark och fascinerande skröna om vänskap och kärlek, om moral och människovärde.
Magnus Öhrn, BTJ
Det är en ovanligt verklighetstrogen framtidsvision, som dessutom är ruskigt spännande och överraskande rolig.
Lotta Olsson, Barnbokskatalogen 2011/2012
De hemlösas stad fungerar på många plan, som allvarlig dystopi, inkännande tonårsskildring och svidande satir över ett trygghetsfinland som in i det sista gömmer huvudet i sanden. Det är en fiffig och bitskt humoristisk berättelse som aldrig förlorar sin samtidigt sturska och sköra huvudperson ur sikte.
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet
Annika Luthers nya ungdomsbok De hemlösas stad är en skräckinjagande dystopi om hur vår värld kan komma att se ut i framtiden. Berättelsen trollbinder läsaren från och med första sidan och man tvingas läsa boken från pärm till pärm
På ett mångsidigt och oklanderligt språk beskriver Luther en bekant, men förändrad värld. Boken innehåller alla de ingredienser som en bra ungdomsbok behöver: äventyr, spänning, svårhanterliga känslor samt lite kärlek. Boken är dessutom välskriven, underhållande och upplysande på samma gång. Ett framgångsrecept som hon använt sig av också i sina tidigare böcker
Fanny Fröman, Ny Tid
Boken är fängslande och svår att lägga ifrån sig
Marianne Green, Borgåbladet
Luther är en god berättare med förmågan att återge unga människors känslor och tankar på ett trovärdigt sätt. Det har hon visat i sina tidigare ungdomsböcker. Också De hemlösas stad innehåller en tät och spännande story som lockar till läsning
Lisbeth Rosenback, Vasabladet
... intrigen, skarpt och trovärdigt uppbyggd in i minsta detalj. ... Det är skickligt, rentav imponerande gjort. ... Luther skriver medryckande och engagerat, med ett språk som är realistiskt, men nyansrikt.
Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland
Annika Luthers kännetecken är det träffsäkra tonfallet, den varma välbekanta vardagsrösten. Många författare snubblar på dialogsnöret, men det gör inte hon. Ett annat säkert igenkänningstecken för Luther är förankringen i miljön, oftast Helsingfors, förmågan att se sina unga huvudpersoner och hur de relaterar till andra människor, familjen, historien och i den här boken till framtiden.
Barbro Enckell-Grimm, Lysmasken
Det är knappt man tror det är sant: ny finlandssvensk science fiction! Söderströms har redan tidigare bevisat att förlaget inte är främmande för att utge fantasy och nu visar man att science fiction nog också passar i förlagets linje. Jag lyfter på hatten och tummen och hurrar ännu till!
Ben Roimola, Enhörningen