Otto Donner

De levande och alla de döda

Här är vi alla, levande och döda. Här står vi i våra mamelucker och träningsoveraller. Vi är gamla och unga, sjuka och friska, döda och levande. Farfar, som är död, sitter och pratar med pappa, som är levande. Herr Snuffles IV leker med sina spektrala föregångare, herrar, Snuffles IIII. Farmor och pappas famor, båda döda, sitter och viskar och fnissar i ett hörn.

De levande samsas med de döda i Otto Donners berättelser. Ibland går det bra, andra gånger är det svårare. Vita Tanten i matbutikens mjölkhylla är inte lätt att tas med. Och Blinda Beda med sina beniga klofingrar är direkt livsfarlig. Men prästen som hänger som tavla i vardagsrummet är harmlös, trots att han inte gillar möblemanget.
    Otto Donner blandar genuin kuslighet med humoristiska iakttagelser. Här kan man aldrig veta vad som väntar en på nästa sida.

Recensioner

Många av de korta texterna skulle säkert kunna utvecklas till längre noveller eller till och med romaner, men kanske det geniala ligger i att de är så korta. De innehåller tillräckligt, och många är mästerliga kortnoveller, berättelser eller meningar. Dessutom bildar de en ytterst välkomponerad och läcker helhet. Det här är en överraskande debut, förtjusande kuslig och riktigt bra.
Christa Lundström, Hufvudstadsbladet

De levande och alla de döda är en till synes lekfull samling där den lömska underströmmen plötsligt kan gripa tag i en och föra ut en på oväntade djup. Med små men effektfulla medel skildrar Otto Donner de små skevheterna och sprickorna där mörkret sipprar in. De levande och alla de döda är en mångskiftande helhet där Otto Donner skapar sig ett alldeles eget spökrum i den finlandssvenska samtidslitteraturen. Marit Lindqvist, Svenska Yle

De levande och alla de döda
Mjuka pärmar E-bok

18.75 € 25.00 €

Köp