Mikael Crawford

Den dansande ryssen

En klassisk kamp mellan storkapitalet och den lilla människan

Byn låg alltså på en stor ö. Eller stor och stor: betydligt mindre än Grönland eller Åland, men åtminstone större än grannön Emsalö, vilket räckte bra. Att påstå att det hände mycket i Byn var ren och skär lögn. Att påstå att det hände en del ibland var att tulla på sanningen. Det var som livet i allmänhet på det viset. Fast nu skall vi inte vara ogina! För nog hände det ibland nog, trots allt, för i brist på stora händelser blir små händelser större.

Affärsmannen Henrik Waldhoffer upptäcker av en händelse en outnyttjad sandstrand i den östnyländska skärgården. Där vill han grunda Solvik, ett lyxigt bostadsområde för rika helsingforsare. Problemet är att byborna själva inte verkar lika tända på förslaget. Det är upptakten till en klassisk kamp mellan den lilla människan och storkapitalet, där alla medel är tillåtna.

I Den dansande ryssen återvänder Mikael Crawford till den östnyländska skärgården, vars invånare han beskriver med en humor som är lika råbarkad som den är kärleksfull. Persongalleriet är fullt av minnesvärda typer, från den naiva kommundirektören Buddas till den egensinniga bogserbåtsföraren Styrman. Men vilken roll kan en liten groda spela i det hela?

Recensioner

Mikael Crawfords roman Den dansande ryssen är en underhållande berättelse om människorna i en östnyländsk skärgårdsby. Romanen handlar om svåra och på många håll aktuella frågor, men den behandlar dem med en humoristisk distans. Stämningen blir aldrig dålig och romanens främsta förtjänst är att den är riktigt underhållande. Rolf Blauberg, Östnyland

Skickligt demonstrerar Crawford det dråpliga i bäste broder-kulturen bland bättre folk och fångar nyfikenhetens nyanser i det lilla samhället.
Vigt vänder han orden så de spritter och glimmar. Han balanserar överdrifter mot understatements, besjälar allsköns futtigheter och benämner effektivt det tragikomiska i att leva och sträva. Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Den dansande ryssen

25.00 €

Köp