Kjell Westö

Den svavelgula himlen

Kjell Westös nya, episka roman spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den okuvliga Alex och får vistas tätt intill familjen, som visar sig vara drabbad av olycka under den blanka ytan.
 
I romanens hett pulserande hjärta finns kärleken mellan Alex lillasyster Stella Rabell och berättaren. Deras band är starkt men skoningslöst, den erotiska attraktionen förvandlas till en hunger omöjlig att stilla, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna vare sig välja eller välja bort sin kärlek.
 
Den svavelgula himlen är en berättelse om generationer, familjeband, kärlek och vänskap över tid, men också en skildring av hur vi stämplas av klass, av den miljö vi fötts till. Världen tränger sig in i oss, den himmel som en gång var oskyldigt blå har fått en märklig, gulaktig nyans vi måste försöka uthärda det utan att hårdna.
 
Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men i Den svavelgula himlen är laddningen större och svärtan djupare än förr. Det här är Kjell Westö, mer och starkare än någonsin.
 

Recensioner

I Westös roman vilar allt i ett särskilt ljus.
I Den svavelgula himlen är de stora historiska skeendena inte lika närvarande som i Westös tidigare romaner. Däremot står frågor om klass, begär och vänskap fortfarande i centrum. Allt skildrat med stor värme och njutbart språk. Det märks att den här berättelsen har fått mogna. /---/Detta intresse för medmänskorna och deras drömmar är den kraft som håller allt vid liv.
YLE, Anna Dönsberg
 

Sommarvistet är en plats för uppväxtens verkliga och ihopdrömda magi, för konflikter och tragik men även för stunder av förtätad livsintensitet där vi ingår i djup och mystisk förbindelse med en annan människa. Det är den svavelgula himlens plats, och genom denna plats förmår Westö berätta om modernitetens framfart, om klass, kapital och lojalitet, och om försoning. /---/ Uppväxtskildringen är mästerligt genomförd och full av humor. Westö behärskar sina platser, sina scener och sina gestalter.
Hufvudstadsbladet, Julia Tidigs

Stilsäkert av Westö./---/ I första hand är Den svavelgula himlen en psykologisk roman om kärleksrelationer. Den handlar inte bara om kärlek utan om vänskap, sex och sexualitet på ett mycket mer djuplodande sätt än vad fallet brukar vara i traditionella kärleksromaner.
Topi Lappalainen, Arbetarbladet

Vi får ta del av en otroligt välskriven och fängslande berättelse.
Nina Nyman, Västra Nyland

Hur tiden formar oss alla är ett stort tema hos Kjell Westö.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Kjell Westös nya roman är en stark läsupplevelse. Gestalterna har ett psykologiskt djup miljön är ett kärleksfullt beskrivet Helsingfors. /---/ Att Kjell Westö följer upp en stolt svensk prosatradition har aldrig varit så tydligt som nu.
Gustaf Widén, Vasabladet

 

Det kan sägas direkt. Samma år som Finland firar sitt 100-årsjubileum som självständig nation kommer höstens bästa svenska roman från Finland. /---/ Man läser den med en blandning av njutning och vemod, fylld av medkänsla med de människor som befolkar den och världen omkring oss.
Björn Wiman, Dagens Nyheter

Den svavelgula himlen Provläs
Hårda pärmar E-bok

10.00 €

Köp