Anders Larsson

Ett barns memoarer

Vykort från en barndom

I skogen är allt så mycket lättare, där är man aldrig rädd och där kan man leva som man vill. På vintern måste man bo med sin familj och då blir allt knepigare.
Folk är nämligen så olika. En del är som Barbro, hon bestämmer själv och hon är ganska frän, i klassen sitter hon längst bak med pojkarna. I vissa familjer dricker man för mycket, hos andra bär man omkring möbler och saknar värdighet. När syjuntan samlas blir det direkt farligt, juntans damer kontrollerar städning, bröd, servetter och mangling. Minsta dammkorn ger minus.
Stjärnöga finns också, hon är flickan i klassen som sitter i bänken bredvid Lars-Erik.

Det är lite som med träd och böcker. Det måste få ta sin tid. Att bli till. Själv har jag jobbat med de här memoarerna sen jag kom ut 1952, eller några veckor innan, i mamma då, men då visste vi inte vem jag skulle bli. Jag kunde inte ens stava till välartad. Det är värst de första femtisex åren, sen går det som på räls.

 

Recensioner

Reflexionen över vad som är konstigt, och varför, är central i Ett barns memoarer. Det låter allvarligt, och är det förstås också i viss mån. Men bokens bärande kraft är, som så ofta hos Larsson, humorn. Den tar sig många slags uttryck; de förenas alla av förundran.
Michel Ekman, Hufvudstadsbladet
 

Anders Larsson har skrivit en totalt oemotståndlig, klok, eftertänksam och rolig bok om stora känslor i en liten kropp.

Marit Lindqvist, YLE Vega

Ett barns memoarer är en detaljrik, fint utskuren, komprimerad, analytisk och utmejslad bok.
Kaj Hedman, Vasabladet

Känslorna är stora, omdömena kategoriska, vi minns plötsligt hur det var. Och den som är ungefär jämnårig med författaren kan få flashbacks av att bli åksjuk i en personbil med två dörrar, under den tid då varje tankning medförde en stark bensinodör också inuti kupén.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Barndomsminnen i bokform är inte ovanliga, men att som skådespelaren och författaren Anders Larsson skriva om sin uppväxt med humor, insikt och djupsinne, gör boken både rolig, oväntad och underhållande.
Egil Green, Östnyland

Underbara minnen, skrivna med värme och med den superba och smått skruvade humor som är så typiskt Larsson.
Thomas Rosenberg, Kyrkpressen

Ett barns memoarer Provläs

5.00 € 28.00 €

Köp