Annika Luther

Ivoria

Ivoria är en lek som familjen Sidiki från Elfenbenskusten hittar på för att roa sig med under långa timmar av väntan på uppehållstillstånd i Finland, där de hamnat efter besvikelser i Frankrike och i Sverige. Det blir inget uppehållstillstånd, och då polisen kommer till lägenheten flyr Alphonse via balkongen. Då den litet originella Una Alexandra Mikkonen tappar sina nycklar och Alphonse räddar henne ur knipan inleds en vänskap som vänder riktningen i hans liv.

Ivoria är en berättelse med ingredienser som Annika Luther lärt sig bemästra också i sina tidigare böcker: spänning, humor och lekfullhet som lyser upp den ofta mörka och brutala vuxenvärlden.

Recensioner

Förutom miljöskildringen imponerar hon med sina fungerande dialoger, men allra mest genom sin säkra psykologiska blick, sin inlevelse i de två centrala unga människornas värld och tänkesätt ... Skickligt för hon också fram existerande fördomar mot utlänningar, mediernas sensationslystnad och överhuvudtaget samhällsklimatet. ... Annika Luther kan också hålla spänningen uppe och läslusten levande.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Med sin nya ungdomsroman Ivoria befäster Annika Luther ytterligare sin position som vår främsta ungdomsskildrare.

... Annika Luther är en driven skribent. Den dramatiska kurvan i romanen är välformad, trovärdig och tankeväckande.

... Ivoria är årets finlandssvenska ungdomsroman. Den är gripande, humoristisk och allvarlig. Den ger tuggmotstånd och tål att läsas över åldersgränserna.

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Ivoria
Slutsåld