Zandra Lundberg

Konsten att inte hitta sig själv på Bali

Hur har du försökt hitta dig själv?

Zandra är hopplöst less på sitt liv.
Less på sin karriär som kvällstidningsreporter i Stockholm. Less på sin dyra bostadsrätt med märkliga grannar. Less på sorgekänslan inombords. Less på billiga kläder som hon köper för att försöka pigga upp sig.
Inte ens antidepressiv medicin tycks hjälpa. 

Så föds idén att omskapa sig själv: Zandra ska bli en yogamänniska. Hon ska göra tacksamhetsövningar och manifestera sin framtid. Hon ska självhjälpa sig till ett en ny, nöjd kvinna och läka sitt mörka förflutna för gott. 

I jakten på att hitta sig själv reser Zandra runt i världen. Det visar sig finnas en uppsjö av lärare, gurus och healers som gärna berättar för henne hur hon ska må bättre. Hon yogar i Indien. Söker själsro genom ayahuasca. 
På Bali betalar hon dyra pengar för att detoxa och dricka gröna juicer.
 
Konstigt nog mår hon bara sämre ju mer hon försöker. En morgon på en strand i Indien kraschar hon totalt.  Hitta-sig-själv-drömmen blir en mardröm. Hon landar på sin mammas kökssoffa på Åland och umgås alltmer intensivt med självmordstankar. Hon får diagnosen ätstörning, men är det verkligen hela sanningen?

Det här är en bok för alla som någon gång funderat borde jag bara säga upp mig och dra till Bali?.

Recensioner

... en allvarlig och djupt gripande berättelse om en rejält tilltufsad och känslig människas desperata kamp för att rädda sig själv. Språkdräkten är kongenialt lågmäld och lite sorgsen, men full av energi. Kort sagt en mycket läsvärd författardebut av en sedan länge mycket rutinerad skribent.
Petter Lobråten, Ålandstidningen
 

Sorgekänslan med stort S följer Zandra Lundberg från barndomen ända till den totala kraschen. Hon är övertygande då det gäller att skildra mörkret inom sig, en medmänniskas rop på hjälp. 
[...]
Med tanke på hur många i dagens samhälle som lider av psykisk ohälsa känns det viktigt med förstahands­skildringar av hur det känns, hur bottenlöst svart livet kan vara. Lä­saren kommer åt att så småningom krypa under skinnet på ångesten. 
[...]
Som läsare är vi såtillvida lugna att vi vet hur det gick författaren kom levande ut ur mörkret och på andra sidan skrev hon denna bok. Som läsupplevelse är Zandra Lund­bergs bok en positiv överraskning, en stark berättelse. 
Tove Djupsjöbacka, Hufvudstadsbladet

I Konsten att inte hitta sig själv på Bali skriver Zandra Lundberg öppenhjärtigt om sin vilsenhet och vanmakt inför det egna illamåendet, om sina febrila och famlande försök att hitta rätt i självhjälpsdjungeln och om det mörker som förde henne till avgrundens brant.
Men också om vändpunkter och handfast vägledning som gjorde att hon hittade sig själv till slut om inte på Bali så hemma på mammas kökssoffa i Mariehamn.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Lundberg kan kanske inte konsten att hitta sig själv, men hon kan konsten att förkroppsliga avigsidorna av hela hitta-sig-själv-projektet. [...]
Boken är komponerad med sinne för hur effekter maximeras och läsarintresse upprätthålls. Berättandet är genomgående flyhänt och Lundberg växlar vigt mellan roande och drabbande partier.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

I denna bok, ett bidrag till floran av bekännelselitteratur, blottar Lundberg sig på ett närmast radikalt sätt. Det blir dock aldrig vare sig melodramatiskt, pinsamt eller tungt. I stället bjuder Lundberg på den obeslöjade sanningen om att plågas av psykisk ohälsa, om att helt enkelt må skit. Här skildras stundtals en maktlöshet och uppgivenhet. Samtidigt märks det att Lundberg har en journalistisk bakgrund. Upplevelserna av sökandet efter sig själv granskas kritiskt, understundom med en god portion distans och bitande humor.
Jack Lukkerz, Bibliotekstjänst i Sverige

Konsten att inte hitta sig själv på Bali

15.00 € 28.00 €

Köp