Peppe Öhman

Livet & patriarkatet

Feminism så här funkar det

Vad är ett patriarkat? Vad är en feminazi? Hur blir man feminist?

För journalisten, bloggaren och poddaren Peppe Öhman är feminism och jämställdhet hjärtefrågor. Hon tar debatten och står upp för sin sak i alla väder. Nu har hon samlat sina och andras åsikter och insikter till en bok som roar, oroar, stöttar och presenterar fakta. Också läsarna av hennes populära blogg Livet & LA kommer till tals med sina egna frågor, som Peppe svarar på.
Öhman utgår från sina egna erfarenheter och berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina upplevelser av att leva som kvinna i ett samhälle där den vita heteromannen fortfarande är norm. Här finns förtrycket på arbetsplatsen, här finns den misshandlande pojkvännen, här finns rädslan och osäkerheten och inte minst det stora spöket Skammen. Men boken är också ett upprop till alla som tror på könens lika värde, till alla som är beredda att omvandla sin tanke i praktiken varje dag.

Den här boken förklarar varför feminismen fortfarande behövs och varför målet är att ingen längre ska behöva kalla sig feminist. Om farbrorn, kusinen eller kollegan vägrar läsa kan du göra det själv och på ett enkelt och vänligt sätt förklara för dem hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop.Om de här personerna är emot mänskliga rättigheter kan jag tyvärr inte hjälpa dig.  

Recensioner

Att feminism fortfarande behövs på snart varje område i livet får den som läser Livet & patriarkatet argument för.
Pär Jonasson, Österbottens Tidning

Livet & patriarkatet borde bli obligatorisk läsning för alla i gymnasiet. Nämen vad säger jag - den borde bli obligatorisk läsning för varenda en i hela landet. Tro mig.
Visst tror du på alla människors lika värde? Självklart, va bra - sätt igång och jobba för det då! Läs boken först, så vet du precis hur du ska göra.
Lotta på bloggen Bokduetten

Jag har blivit frustrerad, informerad och inspirerad. Jag är så tacksam att jag läst boken. Jag känner mig lite starkare på insidan [] En stark, intressant bok med mycket nyttigt och stärkande att hämta. Rekommenderas!
Sofies bokblogg

Öhmans resonemang kommer igång redan under genomgången av vad feminism är, men det är när avdelningen "Käpphästarna & jag" inleds som Livet & patriarkatet lyfter på riktigt. [] en gedigen genomgång av hur feminismen kan definieras och jag håller med om Öhmans pragmatiska och ändå ideologiskt stabila version av feminismen. Boken är dedikerad till "alla mina systrar" och systerskapet är också grunden i det Öhman skriver. Personliga erfarenheter blandas med det allmängiltiga och jag tror att många kan lära sig mycket av att läsa Livet & patriarkatet.
Bloggen enligt O

Min smarta, supercoola och alldeles underbara vän Peppe har just gett ut den fantastiska läsningen Livet och patriarkatet - en feministisk guidebok som är både varm, begriplig och rolig. Och jag lär mig så mycket! Och blir framförallt påmind om varför det är alldeles för tidigt att tro att vi ens är i närheten av att kunna sluta kämpa.
Bloggen ceciliablankens.se

Livet & patriarkatet är en bra första bok om feminism, en bok som introducerar ämnet och visar hur låg tröskeln är för den som vill kalla sig feminist.
Hanna Ylöstalo, Östnyland

[] övertygelsen om feminism som ett livslångt kunskapsprojekt, insikten om hur det personliga är politiskt och viljan att omvandla den negativa bilden av feministen som gnällspik och glädjedödare till en styrka i kampen mot genusnormer och ojämställdhet.
Anu Koivunen, Hufvudstadsbladet

Öhman är insatt och påläst och det märks att hon är van att föra en debatt om de olika aspekterna av feminism.
[] som bäst är den en styrkebok för (unga) kvinnor. Du är inte ensam. Det är inte ditt fel att patriarkatet fortfarande finns, att könsrollerna är för snäva och ojämlikheten för stor.
Erika Rönngård, Kyrkpressen

Livet & patriarkatet Provläs
E-bok Mjuka pärmar
Slutsåld