Carina Karlsson

Märket

Häxeri och djävulsverk på Åland

Hösten 1665 under tröskningen i Ingby i Jomala socken försvinner några rågkärvar.
Karin i Emkarby förtjänar en liten slant på att peka ut den skyldiga. Kloka kärringar kan ha fel och under vintern växer och hårdnar trätan. På våren blir den tingssak. Olyckligtvis sammanfaller dessa händelser med att Åland får en ny häradshövding, Nils Psilander. Han har läst till präst i Dorpat och fått särskild undervisning i vidskepelse och utrotande av trollpackor. Nu ska djävulen äntligen överlistas.
Det är en mörk tid. Det svenska rikets första häxprocess äger rum på Åland. Sammanlagt sju kvinnor halshuggs och bränns på bål. I romanen Märket följer vi en av dem, Lisbeta från Skarpans, från de första anklagelserna, förhören och tortyren till avrättningen. Men historien är inte slut där, Carina Karlsson visar hur det som hänt påverkar Lisbetas familj långt fram i tiden.
 

Recensioner

Karlsson har god hand med sina gestalter, berättelsen har många levande, rörande ögonblick då deras mänsklighet blir både poetisk sinnlig och påtaglig för mig.
Märket är en språkligt vacker och eftertänksam roman om en tid olik vår, men inte helt väsensskild. Också vi hotas av hysteriska opinionsepidemier där vi vill tro att vi säger som det är men skulle göra klokare i att stanna upp och fråga: Men hur är det då?
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet
 

Märket får vi följa processen från hösten 1665 till våren 1668 - hur jakten på trolldomskonor trappas upp samtidigt som dynamiken inom det lilla samhället i Sund förändras, hur avundsjuka och missämja grannar och släktingar emellan kan få ödesdigra konsekvenser, hur rädsla och misstro kan förvrida förståndet på annars ack så förnuftiga män och kvinnor, och framför allt: hur representanter för kyrkan och domstolsväsendet med våld och vilja, hot och hån tvingade de anklagade kvinnorna till tungans bekännelse.

Carina Karlsson har en omisskännlig förmåga att blåsa liv i historiska skeenden.

Carina Karlsson har en lyhördhet för språkliga nyanser och tidsmarkörer. Även om grundtonen är molande mörker, finns det en ömsinthet i den språkliga gestaltningen.
Marit Lindqvist, Svenska Yle
 

Märket är en isande skildring av hur lätt det är att isolera människor från gemenskapen. Som vanligt är författarens stilistiska förmåga en ren njutning även om historien hon berättar är fasansfull.
Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen
 

Carina Karlssons berättelse om Lisbeta Skarp och hennes olyckssystrars öde är så inkännande och ömsint att läsaren blir tårögd och samtidigt heligt förbannad över de övergrepp som sker.
Efter de tidigare romanerna Mirakelvattnet och Algot som alla utspelar sig i Sunds-bygden har Carina Karlsson nu med denna tredje bok om den svåra och hemska häxtiden ytterligare befäst sin ställning som en av Ålands främsta författare. 

Romanen är en intensiv bladvändare man omöjligt kan lägga ifrån sig. 
Jan-Erik Berglund, Nya Åland
 

Händelseförloppet gestaltas utifrån med ett svalt språk som sliter i hjärtat. Under det lakoniska redogörandet vibrerar smärtan och ångesten. Maria Kallio, Vasabladet

Carina Karlssons roman Märket är nästan oförskämt välkomponerad och genomtänkt. Den bygger på historiska skeenden och rör sig framåt genom de häxprocesser som hemsökte Åland under 1660- och 70-talet.
Robert Myhreld, Ny Tid
 

Häxprocessen på Åland16651668 var det svenska rikets första trolldomsmål där trolldom och Satansförbund bands samman. Kvinnorna som dömdes för trolldom anklagades för att vara i förbund med djävulen själv och i Hins namn utöva trollkonst. Carina Karlssons roman är en medryckande och hjärtskärande skildring av dessa år på Åland.
Leni Sundman, Affärsmagasinet Forum
 

Carina Karlssons bok om häxavrättningar på 1600-talets Åland är en otäck påminnelse om hur man på den tiden såg på det okända och hur man utgående från kristet perspektiv tolkade uttryck för folktro som kontakt med det onda.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning
 

Den handlar om häxprocesserna på Åland. Den brukar jag alltid rekommendera, det är en fantastisk roman som jag tycker alla ska läsa.
Victoria Lundgren, bibliotekarie på Stadsbiblioteket
Ålandstidningen

Märket Provläs

5.00 € 28.00 €

Köp