Sabine Forsblom

Maskrosgudens barn

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2016!

Forsblom återkommer efter tio års paus med en fristående fortsättning på den succé­artade debutromanen Maskrosguden. Nu får vi stifta bekantskap med Maskrosgudens barn. Med stor frejdighet och sinne för talande detaljer skildras en arbetarklass­familj på 1970-talet i den östnyländska småstaden Borgå. Här beskrivs skolan, stallet, kusinerna, bästa vännerna, de konstiga finnarna som flyttar in. För det mesta är vardagen tobaksmoln och tristess men ibland hoppar familjen in i Folkarn och kör i väg till avstjälpningsplatsen där kanske det stora fyndet som ska förändra allt ligger och väntar
Maskrosgudens barn är en berättelse om brytningen mellan barndom och vuxenhet, om längtan efter kärlek, tillhörighet och en egen röst. Romanen beskriver sin värld så fräscht att man inte bara läser den, man lever den. 

Recensioner

Stoffet är livfullt, men det som lyfter den här romanen till något extraordinärt detta bokår är sättet att hantera det. /---/ Det är energiskt och uttrycksfullt och medryckande.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Med Maskrosgudens barn har Sabine Forsblom skrivit en medryckande, ångande, levande och gripande roman den förmår att bli till en form av korsning mellan Moa Martinson och Kjell Johansson. Detta är en av årets stora och viktiga romaner och visar på hur stark och livskraftig arbetarromanens tradition är även i vår föränderliga samtid.
Christer Enander, Helsingborgs Dagblad

Maskrosgudens barn är stundvis vansinnigt rolig men bär också på ett skrämmande stråk av allvar.
Pia Vuorio, Östnyland

Blir Maskrosgudens barn höstens och till och med årets bok? Det kan mycket väl hända. Skildringen av arbetarklassfamiljen i 1970-talets Borgå övertygar.
Camilla Lindberg, Västra Nyland

Det är mycket underhållande, ofta roligt och ibland dråpligt. Forsblom är en berättare som vet vad hon talar om, och hur hon ska tala om det.
Elin Rosén, Ny Tid

Maskrosgudens barn Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld