Måste försöka skri –

10,00 

–69%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
10,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

… detta är - liksom "Män kan inte våldtas", och "Århundradets kärlekssaga" och nästan alla Märta Tikkanens böcker - en gruvlig berättelse.

Lena Kjersén Edman, Västerbottens-Kuriren

Tikkanens författarliv är något som uppstår i luckorna mellan göromål och präglas av ständiga avbrott, av praktikaliteter, av relationer som går före och som under perioder kräver för mycket av henne.

Det ger ljus åt det mycket svårare arbetet, att vara skrivande kvinna verksam i ett patriarkat Negar Naseh, Svenska Dagbladet

Märta Tikkanens språk och berättelser är lika flytande och analytiska, spännande och existentiella som de någonsin varit i böckerna. Hennes porträtt och beskrivningar av medmänniskorna är oerhört levande. Hon är en fascinerande människa som aldrig ger upp. Hon är viktig för många av oss.

Kaj Hedman, Vasabladet

… Märta Tikkanen stretade på, skrev böcker, blev berömd i hela Norden, medan livet hela tiden kom emellan.

Sipprade in, tog över, smälte samman med litteraturen Philip Teir, Dagens Nyheter

Märta Tikkanen sorterar sina minnen med känsla och schwung Oline Stig läser en samling brev som förvandlats till alldeles sann litteratur.

Sydsvenskan

Själv har jag, också under läsningen av breven, en känsla av att ett sådant samtal pågår och att jag sitter med på ungefär samma sätt som när Tikkanen berättar om sina böcker och sitt liv inför en skara lyssnare.

Dan Sjögren, Arbetarbladet

Att för ett ögonblick som läsare få se på omvärld och personer ur Märta Tikkanens perspektiv är en insiktsfull och lärorik resa, och stundtals även mycket roande. Måste försöka skri- påminner inte så lite om en roman, samtidigt som den så detaljrikt redogör för det verkliga livet. En brygga mellan Märta Tikkanens fantastiska böcker och henne själv. Och en bok att bli klok av.

Jakob Carlander, Upsala Nya Tidning

"Måste försöka skri-" är till stora delar en bok om kvinnolitteraturens villkor i en genant manlig könsmaktsordning. …  Att kunna ta del av denna tjocka bok med dess brev fram och åter mellan de tre är en gåva. Det är en 84-åring som slutfört den och den ger så mycket av det spänningsförhållande mellan henne och männens självsmek och skryt att hela den intellektuella topografin från de aktuella decennierna blir tydliga.

Tomas Forser, Göteborgs-Posten

Överlevnad, litteratur och vänskap, Märta Tikkanens brevbiografi innehåller allt och lite till.   Tidigt inser trion Märta-Åsa-Birgitta att de är i färd med att dokumentera villkoren för kvinnors skrivande i Norden under en tidsperiod av realistisk litterär förnyelse: en feministisk diskbänksrealism med udden riktad mot den maskulina självupptagenhet som dominerat litteraturen. I det perspektivet är Karl-Ove Knausgård en arvtagare, en ytterst intressant kombination av Henrik och Märta Tikkanen. (Beröm.

) Ebba Witt-Brattström, Expressen
Författare
Märta Tikkanen

Märta Tikkanen föddes år 1935 i Helsingfors. Hon tog en filosofie kandidat examen år 1958 och har arbetat både som journalist för Hufvudstadsbladet, lärare vid Drumsö Svenska Samskola, rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut samt som kolumnist för flera dagstidningar och tidskrifter. Hon var gift med Henrik Tikkanen som avled år

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515248091

Utgivningsår

2019

Format

E-bok, Hårda pärmar, Ljudbok

Sidantal

402

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Märta Tikkanen

Uppläsare

Jonna Järnefelt