Christine Saarukka och Maria Turtschaninoff

Min mat och mammas

"Nässelsoppa

Enklare kan det inte bli, bara man orkat plocka tillräcklig mängd av de späda nässlorna i maj. Man kan också använda topparna av äldre nässlor och på så sätt förlänga säsongen.

förvällda, hackade nässlor

några stora, mjöliga potatisar (reder soppan i stället för mjöl)

vatten

buljongtärning

grädde

Skala och tärna potatisen, koka i buljong tills den är mjuk. Rör ner de hackade nässlorna, koka en stund till och kör sedan soppan i mixer, matberedare eller använd mixerstav direkt i kastrullen. Rör ner en skvätt grädde. Servera eventuellt överströdd med de gula blombladen av maskros."

Mor och dotter Christine Saarukka och Maria Turtschaninoff, båda journalister, har skrivit en användarvänlig klokbok om mat, full av gemensamma matminnen, kulinariska experiment och de cirka hundra recept de resulterat i. Med finns också kåserier och recept kring matmöten med bland annat Ingmar Björksten, Heddi Böckman, Vivi-Ann Sjögren och Dan Weissenberg. Min mat och mammas är illustrerad med Christine Saarukkas fotografier.

Recensioner

Recepten kompletteras med författarnas personliga minnen och kommentarer. Det höjer läsvärdet och gör boken till något mer än en receptsamling. Jag sträckläste den faktiskt - något jag nog aldrig gjort med en matbok tidigare. ... Recepten är ... åskådligt presenterade, mångsidiga och välfungerande. Ett plus i kanten för att de flesta är anpassade för små hushåll på två-tre personer. ... I Min mat och mammas finns något för såväl gourmeten som vardagskocken. De recept jag hunnit prova på har resulterat i synnerligen läckra rätter.

Lisbeth Rosenback, Vasabladet

Kokboken är trevligt indelad i kapitel som till exempel barndomens smaker, om att vända på slantarna och om vikten av traditioner.

Denise Lindell, Jakobstads Tidning

Min mat och mammas
Slutsåld