Eva Frantz

Nattens drottning

Skräck och spöken på operan

Året är 1915 och tolvåriga Viktor drömmer sig bort från Helsingfors. Han bor på Bulevarden med sin mor och mormor, men så fort han går ut får han stryk av gårdskarlen Algot och hans kumpaner.

När Viktors mor Margareta, som en gång var operasångerska i Paris, får rollen som Nattens drottning i Ryska teaterns uppsättning av Trollflöjten verkar allt till en början lovande. Viktor trivs i teaterbyggnaden och får till och med en vän i scenmästarens dotter Agnes, som påstår sig vara synsk. Men vem är kvinnan som sjunger så kusligt i korridoren utanför moderns loge? Varför inträffar besynnerliga olyckor på teatern och varför drabbas Nattens drottning så ofta?

Någonting skräckinjagande och illvilligt gömmer sig i gyttjan under teaterbyggnaden. Men ska Viktor verkligen ha mod nog att ingripa och rädda sin mor innan det är för sent?

För sin barnboksdebut Hallonbacken (2018) fick Eva Frantz Runeberg Junior-priset 2019 och rättigheterna har sålts till Storbritannien. Liksom den är Nattens drottning en rysare för mellanåldern. Intrigen är skickligt flätad kring mysterier, spökerier och skräck.

Recensioner

Frantz bjuder på spänning och så mycket mys-rys att huden knottrar sig på armarna, men ändå precis så välavvägt att en ung läsare kan tordas bläddra vidare. Berättelsen har bra framåtrörelse och tydligt driv. Celia Svedhem, Svenska Yle

Vacker, fantasifull spökhistoria med historisk förankring i olika lager, väl berättad av Eva Frantz, som både skriver för barn och för vuxna.
Lotta Olsson, DN

Historien är spännande, språket flyter lätt och ledigt. Det är trevligt att svepas hundra år bakåt i tiden, att gå runt på teatern eller att sitta i det varma köket med Helmi. Eva Frantz har bemödat sig om detaljerna, vi får veta allt från vilka sånger som sjöngs i skolan till vad glassgubben ropade när han kom med sin ljuvliga last. Det  känns  äkta  och  inte  för  ett  ögonblick tvivlar jag på att jag inte befinner mig i Helsingfors år 1915. Det  är  tidsenligt  med  språk  och  miljö. Yvonne Granqvist Schultz, Österbottens Tidning

Det är tre saker som gör Nattens drottning så utmärkt. För det första har Frantz prickat helt rätt i valet av berättarröst. För det andra är själva hantverket i Frantz bok utmärkt. Hallonbacken var välskriven, men man kan se att författarinnan utvecklats sedan dess. Språket är njutbart och innehåller en lämplig mängd arkaismer (Vad säger Herr Nyman?) för en ung läsare. För det tredje erbjuder Nattens drottning en utmärkt inkörsport till livet i Helsingfors på 1900-talets början. Måns Broo, Åbo Underrättelser

Nattens drottning

15.00 € 24.00 €

Köp