Jörn Donner

Rapport från Berlin

Jag älskar denna storstadens ensamhet, när den höljs i värme som Rom, i minnet av frihet som Paris. Men allra mest älskar jag den hotfyllda, manande ensamhet som är Berlin. Landning och ankomst kan skifta, mötet är detsamma, skriver Jörn Donner om staden han inte kan låta bli att återvända till. Rapport från Berlin är vardagsberlinare och stadsströvtåg likaväl som författare och politiker, en skicklig frihandsteckning av en kluven stad och dess egenheter.

Rapport från Berlin utkom 1958 och blev snabbt en klassiker. Denna nyutgåva ger en bakgrund till det Berlin vars pulserande liv samlar allt fler konstnärer, intellektuella och vanliga resenärer. Årets utgåva bygger på en lätt revidering av den amerikanska utgåvan från 1961, till vilken Stephen Spender skrev ett företal som nu publiceras på svenska för första gången. Här finns också Donners företal till utgåvorna från 1966, 1976 och 1986 samt ett nyskrivet efterord.

Recensioner

Men framför allt, och det skriver jag gärna, frapperas jag av Donners ärlighet.

Det är en ärlighet och en nyfikenhet som riktas både mot läsaren och mot staden. ...

Rapport från Berlin är inte bara en bok om Berlin på 1950-talet.

Det är en bok om Europa, om dumheten, motståndet, fanatismen, anspråkslösheten, sorgen och glädjen. Den saknar ett bäst före-datum.

Nils Erik Forsgård, Hufvudstadsbladet

Han melankoliska ensamhet, hans sätt att vandra på måfå, hans till existentiellt sökande förklädda research gör fortfarande boken till hans hittills oöverträffat bästa.

Stefan Brunow, Kulturtimmen

Då som nu finns det ett intressant drag i texterna: han låter sig verkligen påverkas av det han ser och hör, han låter staden ta sig an honom på olika nivåer och han uttrycker rättframt vad han upplever.

Anders E Larsson, Vasabladet

... en europeisk klassiker

Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

Reportagen, skrivna av en ung, nyfiken, ärlig, illusionslös Donner, står sig utmärkt idag! ... Boken är idag en levande klassiker, en både djuplodande och lättillgänglig tillbakablick.

Karin Engvén BTJ

Berlin var på många sätt Europas epicentrum, en skådeplats för det kalla kriget. Den unge journalisten Donner anländer till staden i början av femtiotalet. Han talar med politiker, arbetare, journalister, förläggare, författare och inte den minst den heterogena samling som brukar avfärdas som vanligt folk. Han söker upp dem i deras kontor, slott, lägenheter och kyffen. Han åker bil och dricker snaps med dem. Han skrattar med dem och upprörs över dem.

... boken förvandlats till just historiebeskrivning. En god sådan, fri från skenhelig objektivitet. Donner låter det dåtida Berlins motsägelser, inte bara den ömsesidiga förljugenheten i öst-västkonflikten, framträda. Det känns som en förtjänst idag, när historia gärna reduceras till ett led i en naturlig utveckling. Hans rapport fördjupar förståelsen av staden och det är fortfarande en stilla nåd att få återvända till Berlin.

Unn Gustafsson, Ny Tid

Om jag skulle återvända till Berlin i år skulle jag inte tveka att ta med mig Donners bok.

Thomas Nydahl, Horisont

Då som nu finns det ett intressant drag i texterna: hn låter sig verkligen påverkas av det han ser och hör, han låter staden ta sig an honom på olika nivåer och han uttrycjker rättframt vad han upplever.

Anders E Larsson, Vasabladet

Utvecklingen i Berlin avspeglar med andra ord vår världsdel. När guiden dessutom är Jörn Donner, som i Rapport från Berlin uppnådde sitt mästerskap som dokumentärförfattare, blir läsningen högst njutbar. ...

Den pånyttfödda klassikern har mycket att ge.

Sten-Erik Abrahamsson, Nya Åland

Det är ett klassiskt mästerverk som igen blivit aktuellt i och med nyutgivningen av Jörn Donners fantastiska bok om Berlin från slutet av femtiotalet.

HH, Löntagaren

Rapport från Berlin
Slutsåld