Mikaela Strömberg

Sophie

Från S:t Petersburgs salonger till östra Nyland

Sophie fjorton år, sju syskon. Flickans far har ett rykte och modern integritet, familjens rötter finns i Tyskland och hemmet på paradgatan i S:t Petersburg. Livet är lika bekymmerslöst som i gamla romaner.

Men sedan börjar det hända. Första förälskelsen dyker upp (liebe, liebe, liebe!), en inbjudan till tsarens hov dyker upp (tout nest pas possible de comprendre!), en andra förälskelse (da, da, pravda), och det tas ett snedsteg. Mein gott ja aber natürlich.

Sophie gifts bort till en holländsk köpman, en äventyrare. Det ljuva storstadslivet byts ut mot dystrare nejder för den äkta mannen tar med sig sin familj till stor­furstendömet, till den finländska landsbygden. Sophie fostrar sin växande barnaskara och håller huset i skick när mannen inte förmår göra det. Hennes rygg förblir rak och händerna fulla av sysslor även då livet är som mest glädjelöst. Men också Sophie har sina gränser, och hon gör sina val, hur tunga och okonventionella de än är.

Sophie är en osentimental bok som ser nyktert på sina persongestalter. Strömberg­s noga övervägda sparsamma språk är fyllt av svart humor också då roman­gestalternas liv inte känns särskilt roligt. Romanen baserar sig på verkliga händelser, på Sophie von Behses (18281886) liv, och författaren har för sitt arbete utnyttjat berättelser som gått i arv i släkten, intervjuat von Behses släktingar i Ryssland och studerat gamla rättsprotokoll.

Recensioner

Recensioner för pappersboken som utkom år 2015

Det har sagts förut, och det kan sägas igen: Mikaela Strömberg har ett skimrande språk som det är en glädje att läsa. 
Anna Dönsberg, Bokmagasinet

Det här är en berättelse som rycker med från första meningen.
Petra Lind, Östnyland
    
Av historiens Sophie har Strömberg skapat en stark och mångsidig romanfigur. Sophies familj tillhör det välbärgade, tyskspråkiga borgerskapet i Petersburg. /---/ det är ett högst ovanligt kvinnoliv som skildras. Strömbergs Sophie är en vällyckad och underhållande roman.
Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet

Det är en hisnande berättelse, och har i stora drag inträffat på riktigt. Det har en given dragningskraft, liksom det att författaren själv kan redovisa släktskap med huvudpersonen.
Ann-Christine Snickars. Åbo Underrättelser

Sophie
Nedladdningsbar ljudfil E-bok

25.00 €

Köp