Mikaela Strömberg

Sophie

Från S:t Petersburgs salonger till östra Nyland

Nominerad till Runebergspriset 2016!
Juryns motivering:
Mikaela Strömbergs (f. 1971) Sophie sätter sprätt på den historiska biografins pedantiska och smått pompösa genre med en berättarröst man inte vill glömma i första taget. Här går det minsann snabbt utför! Strömberg forsar igenom 1800-talet som nerför en kälkbacke så det kränger och yr omkring historiens alla luckor och fängslande svängar. Genom att redan från starten slänga titlarna på sin hjältinna Sophie von Behse (18281868) och glömma alla artighetsfraser ger Strömberg sina verklighetsbaserade romanfigurer rätt att vara mänskliga. På ett lekfullt lätt men brett rotande språk får vi följa Sophie från världsmetropolen St Petersburg och tsarens ljuva sommarparadis till att kräva skilsmässa och rota fram rovor på leriga tegar i Lappträsk. I Sophie möter vi ett kvinnoöde av ett sällsynt okonventionellt och tåligt slag, men boken blir också till ett starkt försvarstal för att alla liv förtjänar att bli sedda utan färdiga etiketter i avvikelsens fria dager.

Sophie fjorton år, sju syskon. Flickans far har ett rykte och modern integritet, familjens rötter finns i Tyskland och hemmet på paradgatan i S:t Petersburg. Livet är lika bekymmerslöst som i gamla romaner.

Men sedan börjar det hända. Första förälskelsen dyker upp (liebe, liebe, liebe!), en inbjudan till tsarens hov dyker upp (tout nest pas possible de comprendre!), en andra förälskelse (da, da, pravda), och det tas ett snedsteg. Mein gott ja aber natürlich.

Sophie gifts bort till en holländsk köpman, en äventyrare. Det ljuva storstadslivet byts ut mot dystrare nejder för den äkta mannen tar med sig sin familj till stor­furstendömet, till den finländska landsbygden. Sophie fostrar sin växande barnaskara och håller huset i skick när mannen inte förmår göra det. Hennes rygg förblir rak och händerna fulla av sysslor även då livet är som mest glädjelöst. Men också Sophie har sina gränser, och hon gör sina val, hur tunga och okonventionella de än är.

Sophie är en osentimental bok som ser nyktert på sina persongestalter. Strömberg­s noga övervägda sparsamma språk är fyllt av svart humor också då roman­gestalternas liv inte känns särskilt roligt. Romanen baserar sig på verkliga händelser, på Sophie von Behses (18281886) liv, och författaren har för sitt arbete utnyttjat berättelser som gått i arv i släkten, intervjuat von Behses släktingar i Ryssland och studerat gamla rättsprotokoll.

Recensioner

Det har sagts förut, och det kan sägas igen: Mikaela Strömberg har ett skimrande språk som det är en glädje att läsa. 
Anna Dönsberg, Bokmagasinet

Det här är en berättelse som rycker med från första meningen.
Petra Lind, Östnyland

Av historiens Sophie har Strömberg skapat en stark och mångsidig romanfigur. Sophies familj tillhör det välbärgade, tyskspråkiga borgerskapet i Petersburg. /---/ det är ett högst ovanligt kvinnoliv som skildras. Strömbergs Sophie är en vällyckad och underhållande roman.
Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet

Det är en hisnande berättelse, och har i stora drag inträffat på riktigt. Det har en given dragningskraft, liksom det att författaren själv kan redovisa släktskap med huvudpersonen.
Ann-Christine Snickars. Åbo Underrättelser

Sophie Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld