Lars Sund

Tre systrar och en berättare

Lars Sund är tillbaka med en stor läsroman.Sund + Österbotten = Toppen!

Året är 1948. Karg efterkrigstid råder med varubrist, ransonering och osäkra framtidsutsikter. I den lilla hamnstaden vid Bottenvikens kust beslutar sig det lokala amatörteatersällskapet för en djärv satsning: Anton Tjechovs pjäs Tre systrar.

De tre unga kvinnor som får huvudrollerna som Olga, Masja och Irina har inte mycke­­t annat än sin ungdom och sitt teaterintresse gemensamt. Den nyblivna folk­skollärarinnan Ulla-Maj, som spelar Olga, har flytt undan sin uppväxt och en förbittrad mor i Sydösterbotten. Margit (pjäsens Masja) förväntas av sin borgerliga omgivning gifta sig och bli hemmafru. Irinas roll spelas av den drömmande Iris, som är dotter till stadens latrinkusk. Amatörerna regisseras av ett fullblodsproffs, konstnärsprofessor Mirjam Bergbom är utbildad i Moskva och f.d. teaterchef från Helsingfors.

En tragedi drabbar teaterensemblen minuterna innan ridån går upp för Tre systrar. Det som sker kastar också sin skugga över Ulla-Majs, Margits och Iris liv.

Bokens berättare, en invalidiserad bomfällare vid en järnvägskorsning i Jakobstad, för en krönika med hjälp av en borgerligt sinnad finlandssvensk kråka och stadens egen skald, författaren till den välkända dikten Där björkarna susa. Läsaren får möte tre kvinnor och deras drömmar, förhoppningar, kärlek, äktenskap och besvikelser. Berättelsen utspelas mot bakgrund av ett Finland som gör sitt bästa för att förtränga kriget och bygga upp ett välfärdssamhälle.

Romanen är den första delen i en planerad trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium.

Tre systrar och en berättare erhöll pris av Svenska litteratursällskapet år 2015.

Provläs

20.00 €

Köp