Lars Sund

Tre systrar och en berättare

Lars Sund är tillbaka med en stor läsroman. Sund + Österbotten = Toppen!

Året är 1948. Karg efterkrigstid råder med varubrist, ransonering och osäkra framtidsutsikter. I den lilla hamnstaden vid Bottenvikens kust beslutar sig det lokala amatörteatersällskapet för en djärv satsning: Anton Tjechovs pjäs Tre systrar.
De tre unga kvinnor som får huvudrollerna som Olga, Masja och Irina har inte mycke­­t annat än sin ungdom och sitt teaterintresse gemensamt. Den nyblivna folk­skollärarinnan Ulla-Maj, som spelar Olga, har flytt undan sin uppväxt och en förbittrad mor i Sydösterbotten. Margit (pjäsens Masja) förväntas av sin borgerliga omgivning gifta sig och bli hemmafru. Irinas roll spelas av den drömmande Iris, som är dotter till stadens latrinkusk. Amatörerna regisseras av ett fullblodsproffs, konstnärsprofessor Mirjam Bergbom är utbildad i Moskva och f.d. teaterchef från Helsingfors.
En tragedi drabbar teaterensemblen minuterna innan ridån går upp för Tre systrar. Det som sker kastar också sin skugga över Ulla-Majs, Margits och Iris liv.
Bokens berättare, en invalidiserad bomfällare vid en järnvägskorsning i Jakobstad, för en krönika med hjälp av en borgerligt sinnad finlandssvensk kråka och stadens egen skald, författaren till den välkända dikten Där björkarna susa. Läsaren får möte tre kvinnor och deras drömmar, förhoppningar, kärlek, äktenskap och besvikelser. Berättelsen utspelas mot bakgrund av ett Finland som gör sitt bästa för att förtränga kriget och bygga upp ett välfärdssamhälle.
Romanen är den första delen i en planerad trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium.

Tre systrar och en berättare erhöll pris av Svenska litteratursällskapet år 2015.

Recensioner

Tre systrar och en berättare är ett storslaget romanbygge som bådar gott inför den utlovade fortsättningen. Lars Sund framstår som den stora epikbyggaren som fångar finländsk efterkrigshistoria och förmår förena detta med ett levande persongalleri.

Henrik Othman, Vasabladet

Med Tre systrar och en berättare har Lars Sund påbörjat en ny trilogi om Finlands historia, från kriget fram till våra dagar. Och av den första delen att döma är detta något vi skall glädja oss åt. Med Lars Sund som skicklig vägvisare kan vi vara säkra på att resan inte blir tråkig utan ständigt berörande, utmanande och litterärt intressant. 

Claus Elholm Andersen, Hufvudstadsbladet

Alltjämt är Sund en av våra mest målande epiker, med både humorfylld mustighet och guldskirad färgprakt i sin skildring.

Mi Wegelius, Kulturtimmen


Naisille tapahtuu, romaani vetää. Mainiosti Sund on hahmottanut sivuosien naiset

Vesa Karonen, Helsingin Sanomat

Det är svårt att komma ifrån tanken hur nästan allt författaren Lars Sund vidrör får ett gyllene skimmer. I den nya romanen är det igen epikern Lars Sund som tar sig ton så det skallar i berget.

Lars Sund är en språkets och berättandets trollkonstnär som till synes lekande lätt skapar stämningar som varierar från gapskratt till djupt berörande tårar. Nästan på varje sida förekommer ett uttryck man är beredd att skriva ned, Helt enkelt för att det är så bra och träffande.

Sund är med andra ord på ett strålande berättarhumör

Egil Green, Borgåbladet

 

Tre systrar och en berättare Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld