Birgitta Boucht

Tusenblad, en kvinna som snubblar

"Dö i ett badkar?!"
Det hinner den ensamma gamla kvinnan tänka innan benet viker sig, huvudet slår i badkarskanten och lårbenshalsen knäcks. Flickorna som tar hand om henne kommer först om fyra dagar. Hon har ingen mat men vatten finns om hon lyckas luta sig framåt och nå kranen. I bästa fall kan hon komma åt en orange frottéhandduk att värma sig med.
Birgitta Bouchts nya roman startar i många människors mardrömsscenario, att falla utan möjlighet att kalla på undsättning. Tusenblad ligger i badkaret och känner efter om hon ännu har en kropp. I kroppen finns minnena, påtagliga och plågsamma. Tusenblads mamma Greta kom från Sverige. Hon träffade Arvid och dansade som ett fyrfota djur med honom. Tusenblad föddes, krig bröt ut, människor traumatiserades, dog och begick självmord. Man övergav varandra. Men det fanns också plats för kärlek och vänskap.
 
Tusenblad, en kvinna som snubblar visar hur våra liv formas långt innan vi ens är födda. Genom Tusenblads irrfärder i nuet och det förgångna tecknar Birgitta Boucht med absurd humor och klokhet bilden av ett liv som är både och, vardagligt och äventyrligt.
 
Utkommer även som e-bok.

Tusenblad, en kvinna som snubblar är nominerad för Runebergspriset 2012.  
Pressröster:

 
"Romanen om Tusenblad är en mycket välskriven bok. Bouchts prosa är smidigt exakt, lättflytande och njutbar, gestaltningen av olika scener präglad av människokännedom och skarp iakttagelseförmåga."
Bror Rönnholm, åbo Underrättelser

 
"Ålderdomen, som Birgitta Boucht enligt egen utsago skildrade i sitt första litterära försök redan som tolvåring, beskrivs här som en avgrund av minnen. Tusenblad, en kvinna som snubblar blir dock aldrig sentimental, men heller aldrig klämkäck, mycket tack vare Bouchts eleganta stil och oförskönande syn på livet."
Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

 
"Den bruksanvisning, eller läsanvisning, boken borde ha är att uppmana läsaren till långsam läsning, läsning med eftertanke och att inte vara rädd för att möta texten. Detta är stor livsvisdom."
Ralf-Erik Sjöström, Horisont 2/2011

Tusenblad, en kvinna som snubblar
Slutsåld