Mikaela Sonck (Red.)

Utan

Om barnlöshet och barnfrihet

SMAKPROV

Under fliken extramaterial kan du nu läsa förordet till antologin.

Det ligger i någons intresse att vi bara ska se mamman i kvinnan. Det är tryggt och på något sätt stärker det just det här att en kvinna är vårdande, att en kvinna är den som tar hand om, och hon är också den där sekreteraren... Kvinnorna kan ha många bollar i luften men egentligen, vad fan är det där, annat än ett svepskäl för att säga att kvinnan är den bästa sekreteraren medan mannen får bestämma.

Monika Fagerholm

Klämtar den biologiska klockan för dig? Klämtar den för alla? Allt flera lever utan barn. Ändå är dagens ideologi mamma, pappa, barn familjismen som Monika Fagerholm kallar den i den här antologin om att leva utan barn, oberoende av varför det har blivit så. Har barnlöshet blivit ett känsligt ämne, ett som inte är rumsrent för att alla blir så besvärade?

Här finns de som funderat ut namn på de tilltänkta barnen som aldrig kom och de som aldrig känt av någon mammadrift. Här finns de som på alla möjliga sätt försöker få barn och de som gör allt för att inte av misstag få barn. Här finns de som sörjer och rasar över sin situation och de som har försonats med den. Här finns det frivilliga och de ofrivilliga. Här finns de som fått ompröva vem de är och vad de vill göra i livet. Här finns berättelser om adoption, provrörsbefruktning, abort, fosterbarn, andras barn. Barn kan vara så hett efterlängtade att pappret bränns och de kan väljas bort utan sidoblickar.

I boken medverkar Monika Fagerholm, Annvi Gardberg, Harriet Jossfolk- Furu, Sanna Karlsson, Lotta Moring, Susanne Ringell, Micaela Röman, Ann Sandqvist, Mikaela Sonck, Yrsa Stenius, Susanna Sucksdorff och Janna Thorström.

Recensioner

Årets finaste antologi är Mikaela Soncks varsamt redigerade bok om barnlöshet.

Eva Kuhlefelt, Bokextra/Hufvudstadsbladet

Att läsa Utan är svettigt intensivt, för den innehåller väldigt mycket känslor och väcker också läsarens. Skribenterna berättar om stor sorg, avund, uppgivenhet, bitterhet, lycka och moget lugn samt självgodhet.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Antologin Utan, redigerad av Mikaela Sonck, borde vara obligatorisk läsning för både föräldrar och barnlösa. ...

Hur utanförskap och särskildhet vänds till en styrka blir bokens glädjebudskap.

Fredrik Hertzberg, Hufvudstadsbladet

Skribenterna i "Utan" berättar öppet, ärligt och berörande om sina erfarenheter. Det är fler än en av historierna som gör att läsaren får en klump i halsen. ...

Utan är en angelägen bok som borde läsas av alla, både de som står i beråd att bilda familj, de som har barn och de som aldrig fick några.

Lisbeth Rosenback, Vasbladet

... en tankeväckande liten bok med vackert omslag om stora och svåra frågor. ... Läsningen berör. Man ruskas om. En känsla av tacksamhet infinner sig. Att få barn när och om man vill är en stor nåd.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

... alla texter är berörande på var sitt sätt. Jag märker att jag ofta sitter med en tår i ögonvrån och känner av våndan, hoppet och sorgen och blir glad när t.ex. en adoption äntligen ordnas.

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Tillsammans täcker texterna in flera aspekter av ett ämne som är angeläget på riktigt.

Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning

... ter sig såväl välgörande som nödvändig.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Antologin är en möjlighet för läsaren att få kika in i olikartat liv med barnlöshet; vad döljer sig där? Gemensamt för kvinnornas berättelser i boken är sorg och behovet att omdefiniera sig själva och framtiden. ... boken känns helt igenom välskriven och väl sammanhållen.

Therese Nordholm, BTJ

Som helhet betraktad är antologin väl genomarbetad, välskriven och framförallt aktuell. Att få barn är ingen självklarhet eller alla människor förunnat. Barn är en nåd och en gåva som man ska bära som den sista droppen vatten.

Ylva Larsdotter, Ny Tid

... en bok som berör. Man diskuterar med den, håller med och finner motargument. Skribenterna vill öka förståelsen för olika slag av barnlöshet.

Iris Backlund, Östra Nyland

Utan
E-bok Mjuka pärmar
Slutsåld