Ellen Strömberg

Vi ska ju bara cykla förbi

Sista terminen i nian

Manda och Malin går vårterminen i nian, de är bästisar och bor i ett litet samhälle där det verkligen inte händer mycket. Malin och Manda kallas cyklarna för att de så ofta cyklar omkring i jakt på något spännande - en kille, en fest, lite kärlek, vad som helst. Om de inte cyklar så hänger de vid kiosken nästan varje dag, eller på biblioteket.

När den snyggaste killen Manda någonsin sett börjar jobba på pizzerian känner hon att äntligen, nu kan livet börja! Men hur intresserad är han egentligen av henne, är hon inte alldeles för vanlig för honom? Och hur intresserad är hon själv, när allt kommer omkring?

Ellen Strömberg fångar på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Karaktärsteckningen är träffsäker, igenkänningen hög. Vi ska ju bara cykla förbi rymmer både allvar och befriande humor.
 

Recensioner

Fylligheten i den tonårsvärld som skrivs fram charmar. Ta bara det läckra omslaget med silvrig cykelstång, som andas kvalitet. Kapitlen har träffsäkra rubriker. Berättelsen har flyt, dialogen är uppdaterad, samtidskänslan intakt. Det här händer nu. Ellen Strömberg har skrivit en ungdomsroman att grotta ner sig i och njuta av, flera gånger, som en låt som du vill höra på repeat. Hon får gärna skriva fler hits.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Sen tidigare har Ellen Strömberg släppt två vuxenböcker och en barnbok. Jag tycker den här nya är hennes bästa och säkraste. Allt landar så bra när hon skriver ungdoms. Ni vet känslan när man läser första kapitlet av något och inser att det inte spelar roll vad resten handlar om, man kommer läsa klart ändå för man vill bara fortsätta vara i den världen? Precis så. Jag hoppas många ungdomar får ta del av den här läsupplevelsen.
Johanna Lindbäck, Expressen

Till skillnad från många andra nutida kulturella verk (tänk till exempel Sex and the City-uppföljaren And just like that, där man får känslan av att skaparna bara vill pricka av minoriteter på en lista för att uppnå maximal pk-poäng) är Vi ska ju bara cykla förbi en genuint inkluderande berättelse.
När någon av karaktärerna har en funktionsvariation eller en sexuell läggning utanför heteronormen är det något som framkommer i en bisats och utgör en liten del i ett komplext karaktärsbygge. Strömberg låter alla sina karaktärer vara nyanserande och trovärdiga, med både styrkor och tillkortakommanden och har inget behov av att skrika ut sin intersektionella medvetenhet.
Vi ska ju bara cykla förbi är en stark roman som förhoppningsvis når ut till den tilltänkta åldersgruppen. Men när en ungdomsbok är så här intressant och berörande fungerar den ju även för en äldre publik.
Celia Svedhem, Svenska Yle

Vi ska ju bara cykla förbi
Mjuka pärmar E-bok

20.00 €

Köp