Philip Teir

Vinterkriget

En äktenskapsroman

Sociologen Max Paul skriver på en bok om Edvard Westermarck, när han inte spelar tennis och låtsas skriva. Han ser inte alls fram emot att fylla sextio. 

Hans fru Katriina är utifrån sett effektiv och framgångsrik i sjukhusförvaltningen men »utför sitt jobb mekaniskt, utan närvaro, som om hon var en robot som imiterade en välmotiverad mellan­chef mitt i karriären». På kvällarna tar hon ett glas vin för mycket. 

När blev de »ett olyckligt bortskämt medel­ålderspar som hatar varandra och börjar gräla så fort de sätter sig i taxins baksäte»? 

Deras dotter Eva studerar konst i London och längtar efter att »nå klara, skarpa insikter» men har inlett en affär med sin professor, konstnären Malik. 

Evas syster Helen har satt sitt liv på paus medan hennes två barn är små. På dagarna försöker hon få sina elever att läsa Väinö Linna, på nätterna undviker hon att ligga med sin präktiga finlands­svenska ingenjörsman. 

Det här är en kollektivroman som pendlar mel­lan Helsingfors och London, under en vinter när allt vänds upp och ner i en helsingforsisk medel­klassfamilj. Occupy Wall Street-rörelsen spänner upp sina tält utanför Sankt Pauls-katedralen, finländska vårdföretag försöker ragga upp arbets­kraft på Filippinerna och Max förälskar sig i en trettio år yngre kvinna. Konstvärlden i London är fångad på kornet, liksom också muminkryssning­ar med Silja Line och den finlandssvenska skolvärlden. 

Dråpligt, underhållande, smart formulerat, hu­moristiskt men också vemodigt. Philip Teirs romandebut är en samtidssatir enligt amerikanskt snitt, om finlandssvenskar i Helsingfors och Österbotten: Så här lever vi nu. Den handlar om generations­klyftor, sex, livsval och konst varför vill vi vad vi vill? Hur kan vi lita på det? 

 

Recensioner

Johanna L sätter huvudet på spiken när hon säger att han brer på och att det känns väldigt Siri Hustvedt.

Precis så är det. Det här är en STOR roman, med många lager, fantastiskt vältecknade personporträtt och en sammanhållning som jag inte hittar så ofta i liknande svenska romaner. Och egentligen en ganska enkel handling men som han berättar den! Helt supersmarrigt.

Johanna Ögren, Bokhora

"Vinterkriget" är förstås en kaxig och lysande titel på en roman om äktenskapet, speciellt när författaren är finlandssvensk. Ännu roligare är det att det är en satirisk roman som är snudd på lysande. ...

"Vinterkriget" är genuint förankrad i en anglosaxisk tradition, med namn som Julian Barnes, Alan Hollinghurst och Jeffrey Eugenides. 

Hittills har den saknat svenska referenspunkter. Det är inte helt lätt att genrebestämma den här romanen, men den förhåller sig till den typ av wit som knappt kan definieras,utöver att du känner igen dess kvicktänkta humor när du stöter på den.

Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
 
... lyhördheten har han tagit med sig in i romanskrivandet, liksom det konkreta och okonstlade språket. Samt en uppenbar ömhet och medkänsla med gestalterna, även om han inte drar sig för att också driva lätt med dem. ...

Vinterkriget fungerar alldeles utmärkt som underhållande igenkänningslitteratur, samtidigt som den bjuder på djupare bottnar och vidare perspektiv för den som vill ha ut mer av en roman än bara ett par timmars trivsamt tidsfördriv.

Eva Johansson, Svenska Dagbladet

 

I vår hektiska tidsålder är det vanskligt att skriva en samtidsroman som inte känns omodern och passé redan vid utgivningsdatumet. Men med sin romandebut Vinterkriget har Philip Teir lyckats med just detta.

Mikaela Blomqvist, Helsingborgs Dagblad
 

En cool debut

Det finns med andra ord något i den subtila tonen i "Vinterkriget" som imponerar, som leder läsaren på ett snyggt sätt förbi de givna fallgroparna. 

Daniel Sandström, Expressen

 

Philip Teir har i stället skrivit en medelklassroman som håller balansen. Hans gestaltning av välmående samtida finlandssvenskar är sardonisk utan att bli onödigt sadistisk, vänlig utan att bli onödigt välvillig. Jag har skoj när jag läser, samtidigt som Teir sätter fingret på vissa ömma punkter även i min egen tillvaro. 

Maria Küchen, Sydsvenskan

Vinterkriget är förstås en kaxig och lysande titel på en roman om äktenskapet, speciellt när författaren är finlandssvensk. Ännu roligare är det att det är en satirisk roman som är snudd på lysande.

bernur - Läs hela recensionen här 

 

Vinterkriget är en roman som vill bli läst, och som läsare vill jag fortsätta läsa.

Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning
 

... eleganta iakttagelser som öppnar vär(l)den. Det är sinnliga krockar, det är kantiga förhoppningar, det är blommande illusioner och ett livsmaskineri som blivit trögt och behöver oljas. F

Stig Hansén, Norrköpings Tidningar
 

Teir har ett utmärkt gehör för de där små detaljerna som beskriver en person eller en situation. ...

Tematiskt och stilistiskt är boken helgjuten och Teir skriver med precision och språkkänsla.

Martin Welander, Västra Nyland
 

Stilistiskt har Teir en förmåga att skriva rappt, okomplicerat och framåtdrivande. 

Hans styrka ligger i att placera sin berättelse i det vi kallar samtiden, och låta dem omgärda de många finkalibrerade observationer som han gör av och kring sina gestalter.

Anders E Larsson, Vasabladet
 

Philip Teirs debutroman bekräftar hans position som en av sin generations mest intressanta författare. ...

Teir skriver med stor närvaro och känsla för sina personer. ...

Dialogen har flyt och trovärdighet; replikerna sitter rätt och återspeglar den generationsklyfta boken också handlar om. ...

Vinterkriget är en rolig och vemodig bok ...

Henrik Othman, Österbottens Tidning

 

Teir har en förmåga att skriva spirituellt och lättläst om bröllop, middagar och fester. Tvingar mig att tänka lätt men inte lättviktigt. Kärleksfullt men inte insmickrande. teirs debutroman är stilistiskt finessrik underhållning med hjärta och hjärna.

Anneli Jordahl, Hufvudstadsbladet

 

Philip Teirin ensimmäinen romaani on herkullinen tapakomedia suomalaisesta älykköporvaristosta.  

Se on tarkka, hauska ja haikea kuvaus

Talvisodan ei ole tarkoituskaan olla realistinen kuvaus vaan karikatyyri. Juuri sellaisena se on kuin kirkkaasti valaistu peili koulutetun, keskiluokkaisen yleisönsä edessä.

Suvi Ahola, Helsingin Sanomat

 

Philip Teirs romandebut är en berättelse som på ett mångfacetterat sätt binder ihop tre generationer samtidigt som den ställer viktiga frågor, såsom vad som kännetecknar den kollektiva liksom den personliga lyckan.

Teir skriver en stringent prosa som kännetecknas av ett stort engagemang och uppenbar ömhet för karaktärerna, samtidigt som man kan ana en lättsam och kärleksfullt ironisk distansering till dem.

Marit Lindqvist, Kulturtimmen

 

Det är en välskriven, underhållande och verklighetsförankrad bok med vasst satiriska kanter och mycket humor, men Philip Teir har heller inte glömt bort samhällskritiken.

Egil Green, Borgåbladet

Vinterkriget är från första sidan till den sista psykologiskt och fysiskt spännande, och Teir visar att han är en briljant observatör av växelverkan mellan människor. Dialogen är hemingwayskt gatutrovärdig ...

Ragnhild Artimo, Forum för Ekonomi och Teknik

Framför allt imponeras jag av berättelsens tilltal: det som visserligen är roligt men alltid analytiskt, det som inte låter någon komma undan med en skenmanöver.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Det första som slår mig vid läsningen av Philip Teirs debutroman Vinterkriget. En äktenskapsroman är den säkra och klassiska romankompositionen och den språkliga stringensen. Detta är en erfaren skribents roman, en roman-an-sich.

Rita Paqvalén, Ny Tid

 

Provläs
Slutsåld