Feelgood med humor och djup

Maria Grundvall är aktuell med sina andra roman Enhörningen. Boken handlar om Olivia, en halvtråkig finlandssvensk fyrtioåring som är trött på den intetsägande vardagen i Helsingfors. Och så har vi den internationella och rika filmstjärnan Will i London. Olivia är lite väl intresserad av honom… men de är kanske ändå inte så olika som man kunde tro. Båda kämpar med sitt dåliga självförtroende, som många av oss.

Din debut Sommardrömmen utkom i maj 2020, knappt 1,5 år senare utkom Enhörningen. Hur var skrivprocessen?

– Strängt taget tog det 2,5 år att få boken färdig, för jag började på den genast våren 2019 när jag skickat in manuset till Sommardrömmen.

– Jag fick idén till romanen medan jag satt i en dubbeldäckarbuss i London. Jag fick också ett stipendium av Svenska kulturfonden så att jag kunde skriva på heltid i ett par månader. Det var avgörande för att få upp farten och jag skrev faktiskt största delen av boken under den tiden.

Hur skiljer sig Enhörningen från Sommardrömmen?

Enhörningen är som Sommardrömmens äldre kusin: rolig och med samma glimt i ögat, men Enhörningen har varit med lite längre och hunnit utveckla ett melankoliskt drag där under humorn. Den handlar om längtan och äventyrslust och pinsamma klavertramp, men också till exempel om ensamhet.

Alla har ju varit lite förtjusta, alternativt besatta, i en kändis. Vem har varit ditt livs Will?

– Jag har varit en storkonsument av skvallertidningar och populärkultur sedan 80-talet så det går nästan fortare om jag räknar upp vem som INTE har varit min Will.

Sanna Mander står för det snitsiga omslaget.

9789515247971