Sanna Mander

Sanna växte upp i en förort till Stockholm och bodde i övre våningen i ett bibliotek. Hon tillbringade sina eftermiddagar på barnboksavdelningen, där hon läste och beundrade Tove Janssons och Camilla Mickwitzs berättelser och bilder. Efter gymnasiet flyttade hon sedan till Toves hemkvarter i Helsingfors för att studera grafisk design vid Konstindustriella högskolan.

Sannas färggranna illustrationer har under de senaste åren förekommit på hemtextiler, förpackningar, planscher, skivalbum och diverse publikationer, såväl i Finland som utomlands. Hon har illustrerat omslag samt svenska och engelska barn- och ungdomsböcker.

Vad är kärnan i ditt konstnärliga arbete?
Jag försöker få mina bilder att utstråla så mycket positivitet som möjligt genom att använda mycket färg och lustiga former. Dessutom vill jag skapa en atmosfär som ger färg åt texten.

Varför är litteratur viktigt?
Läsning är som bäst då berättelserna för en till en helt ny värld där man kan lära sig nya saker, se saker med nya ögon och till och med hitta sig själv igen.

Pris
År 2017 belönades Mander med Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur samt Rudolf Koivu-priset för boken Nyckelknipan.
 
Manders bildvärld är fyllig, hel och personlig. Hennes gestalter är intressanta och humoristiska, och här finns insikter som intresserar såväl vuxna som barn. Bokens struktur och rytm är tydliga, och den bildsätter samtidens människa. Uppslagen är trots talrika detaljer lugna, och den brutna men klara färgvärlden är vacker. Ur motiveringen till Rudolf Koivu-priset.

 

Sanna Mander
Fotograf: Henri Vogt Ladda ner fullstor bild
-

Fotograf:
-

Henri Vogt

Fotograf:
Henri Vogt