Hem av Karin Erlandsson nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2022

Kollektivromanen Hem handlar om tio kvinnoöden under tio epoker i den åländska historien, allt från forntiden till nutiden. Sjöfarten, och de som påverkats av den, är centrala i berättelsen.

– Jag är glad och stolt över att Hem nominerats till Nordiska rådets litteraturpris, och hoppas att det innebär synlighet för sjömanshustrun och kvinnors roll i historien också utanför Åland, säger Karin Erlandsson.

I fjol ordnade tidningen Nya Åland en tävling där läsarna nominerade och röstade fram Århundradets ålänning. Den åländska sjömanshustrun kom på andra plats.

– Det är glädjande att en roll som per definition är kvinnans, får sådant erkännande och sådan uppmärksamhet.

– De största åländska litterära verken handlar också om sjömanshustrun, jag tänker till exempel på Sally Salminens Katrina och Anni Blomqvist Stormskärs Maja, säger Erlandsson.

Nedan ett utdrag ur juryns motivering (läs hela motiveringen här):

Karin Erlandsson har öppen blick för en hård verklighet, fjärran från idylliserande skärgårdsskildring. Hon skriver realistiskt, utan alla förskönande drag, men just därför blir texten också trovärdig.

Romanen blir i sin språkligt behärskade stil en hyllning till en insulär värld, ett naturnära livsmönster, där kvinnorna självklart har det yttersta ansvaret för att vardagen ska fungera.

Livet är hårt, men ändå inte utan mening. Det blåser en stark vind av trots och tillit genom Karin Erlandssons Hem med dess stundom nästan bibliska klang.

Förläggarna får ordet
Många läsare har blivit uppslukade av Erlandssons exposé över Ålands historia och människor i den.

– Även personer som kanske inte är storläsare annars har sagt att de inte kunnat sluta läsa Hem. Det är nog det största berömmet för en författare, och jag hoppas ännu fler ska hitta Karins författarskap genom den här fina nomineringen, säger Anna Friman, litterär chef och Erlandssons redaktör på Schildts & Söderströms.

Hem gavs ut i ett samarbete med Bokförlaget Forum i Sverige. Erlandsson svenska förläggare John Häggblom säger att hon är en begåvad författare med en på många sätt unik ton.

– Hon fångar både finsmakaren och bokslukaren med sitt sätt att skildra människor, sin fina blick för detaljer och det där språket som glittrar utan att ta fokus från berättelsen.

Hem utkommer på Schildts & Söderströms finska systerförlag Kustantamo S&S sommaren 2022.