Jungfrustigen blir film

Jungfrustigen blir film

Philip Teirs tredje roman, Jungfrustigen (2020), ska bli film. Teir har själv skrivit om manuset.

Hur kändes det att skriva om sin egna bok till film?

– Romanen är skriven på svenska, med har en del finskspråkiga romanfigurer. Den roligaste utmaningen var att fånga romanens ”tvåspråkighet”, och det blev till slut ett tvåspråkigt filmmanus med mycket dialog på finska, säger Teir.

Hur skiljer sig romanmanus från filmmanus?

– Jag tror att jag skriver mina romaner med ganska tydliga scener och en hel del dialog, så det var inte så annorlunda. Däremot ser det rent tekniskt väldigt annorlunda ut. Man ska vara väldigt tydlig och konkret med scenanvisningarna och skala bort allt onödigt.

 

Hur visste du vilka partier som ska lämnas bort och vilka som ska hållas kvar?

– Det blev mycket som fick klippas bort och några nya scener tillkom. Det viktigaste var att håll igång en rytm i berättandet.

Producent Minna Haapkylä på produktionsbolaget Rabbit Films berättar om varför hon blev intresserad av att göra Jungfrustigen till film.

– Jag tilltalades av kombinationen att romanen samtidigt är en romantisk skildring av en ny kärlek och en drabbande beskrivning av en skilsmässa. Ett stort element, nästan som en biperson är Helsingfors med sina härliga gator, regn, snöfall och skramlande spårvagnar.

– Det är lätt att identifiera sig med och beröras av bokens personer. Berättargreppet är medryckande och filmiskt och skapar bilder i läsarens huvud.

Hur blir en roman en bra film?

– Med ett bra manus! Och genom att lyckas överföra bokens stämning och essens till bilder, säger Haapkylä.

Slutligen ger vi ordet till Philip Teir som får drömma.

Om du skulle få välja bland alla skådespelare i världen – vem skulle du vilja att spelar huvudpersonen Richard?

– Kanske Paul Rudd? Eller helst någon yngre, gärna någon lika karismatisk som Jeremy Allen White från tv-serien The Bear.