Karin Erlandsson är vinnaren i vår skrivtävling Berättelsen är bäst!

berattelsen2Vinnarna i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! korades på Helsingfors bokmässa fredag 28.10 kl. 11.00 på Edith Södergran-scenen.

Karin Erlandsson får första pris med sagoromanen Pärlfiskaren. Andra pris går till Malin Klingenberg med Älgflickan och Mia Franck och Eva Frantz delar på tredje priset med manusen Nora i lägenhet nummer 13 respektive Hallonbacken.

Prismotiveringar:

Författaren har lyckats skapa en värld som känns alldeles självklar trots sjungande pärlor på havets botten och roshajar vars gula ögon man helst vill slippa möta.
Med en otrolig känsla för detaljer beskriver författaren ett främmande land där vi känner dofter, hör ljud och smakar på mandelgröt och päronmust. Pärlfiskaren är en bok om längtan, begär och vänskap och om vad som egentligen är viktigt i livet.
Tävlingens beskyddare Martin Widmark

Älgflickan lyckas med konststycket att kombinera beskrivningen av en flicka som tämjer älgar med trovärdigt högstadiedrama. En rapp och driven berättelse som är väldigt mycket här och nu.
Tävlingsjuryn

Hallonbacken är en elegant spökhistoria som flyttar läsaren till det tidiga 1900-talets sanatoriemiljö. Här utspelar sig gastkramande händelser som berättas på ett virtuost språk.
Tävlingsjuryn

I berättelsen Nora i lägenhet nummer 13 glider en skolflickas vardag sömlöst ihop med en annan verklighet, och spänningen håller i sig från början till slut. Det mest spännande bidraget, tyckte de yngsta jurymedlemmarna!
Tävlingsjuryn

***

– Det var intressant att de fyra bästa bidragen utkristalliserade sig så snabbt trots det stora antalet bidrag, säger Philip Teir, medlem i juryn.

– Nivån var riktigt hög och tävlingsresultatet kommer att synas brett och länge i vår utgivning, säger Anna Friman, litterär chef på förlaget.

I december i fjol utlyste S&S en skrivtävling för att råda bot på bristen på finlandssvensk litteratur för slukaråldern. Förlaget fick in över 200 bidrag. Schildts & Söderströms ger ut det vinnande bidraget hösten 2017 och Kustantamo S&S står för utgivning på finska. Vinnaren belönas med 5 000 euro, andra pristagaren får 1 000 euro och tredjepristagarna delar på 1 000 euro.

Efterfrågan på finlandssvenska böcker för mellanåldern är stor, den ålder då barn börjar läsa själva men också gärna läser tillsammans med en vuxen, den ålder då många olika behov ska mättas för att relationen till boken ska fortsätta vara stark. Den som kommer i slukaråldern måste få böcker att sluka!

Juryn bestod av:
Julia Sallmén, 9 år, skolelev
Wilhelm Sallmén, 12 år, skolelev
Philip Teir, författare och fri skribent
CG Wentzel, skådespelare och teaterchef för Teater Taimine
Jonna Brander, redaktör, S&S
Anna Friman, litterär chef, S&S
Tävlingens beskyddare är Martin Widmark, författare till bland annat de populära Lassemaja- och Nelly Rapp-böckerna.

Martin kunde tyvärr inte vara med på prisutdelningen, men skickade en videohälsning till vinnaren och alla kommande läsare.